Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Европа ще нарича лютеница само Първомайската". Тя е на път да получи защитено географско указание в ЕС, съобщава вестник "Стандарт". Производителите вече са подали в замеделското министерство необходимите за регистрацията документи. Още 10-ина български традиционни храни чакат европейска защита. Това е съобщил ресорният министър Румен Порожанов. Сред тях са бялото саламурено сирене, киселото мляко и кашкавалът, допълва "Стандарт".

"Един и същ измамил дядо с 600 хил. евро и баба с 420 хил. лева", съобщава на първата си страница вестник "24 часа". По информация на всекидневника един и същи телефонен измамник е звънял на 65-годишната жена, дала 420 хил. лв. и злато, и на 76-годишния дядо, който в продължение на 6 месеца е оставил над 600 хил. евро. И двамата обяснили пред разследващите, че по телефона им звънял "Стоян Кръстев от полицията". Той ги помолил "за съдействие при акция за залавяне на престъпници". Измамникът карал възрастните хора да оставят парите до кофи за боклук. Обяснявал, че ще ги съхранява в сейф, след като бандитите бъдат арестувани, уточнява "24 часа".

"Възраждат крайбрежните круизи в Черно море", извежда в челно заглавие вестник "Труд". Изданието обяснява, че след 26 години затишие, гостите на Варна отново ще могат да пътуват до различни точки по Северното Черноморие. Цената от морската ни столица до Балчик ще е 20 лева, а до Златни пясъци - 10 лева, уточнява "Труд".

"По 110 метеора на час се изсипват в небето през лятото", пише вестник "Телеграф". Уникалното явление „Персеиди“ може да се види и с просто око най-добре извън големите градове, казват астрономи. Най-красивата гледка ще бъде на 12 август след 23 часа, когато „Персеидите“ ще достигнат своя максимум, допълва "Телеграф".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!