Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското министерство на отбраната съобщи за подготвяна провокация в сирийската провинция Дейр аз Зур

Снимка: ru.wikipedia.org

Руското министерство на отбраната съобщи за подготвяна от Сирийската свободна армия и американски специални служби провокация с използването на хлор в сирийската провинция Дейр аз Зур. Говорителят на ведомството Игор Конашенков уточни, че за целта в селището Ал Джафри вече са доставени бутилки с химическото вещество.  

Конашенков уточни, че предстои заснемането на видео за атаката с хлор, което да бъде разпространено от западните медии. Това трябва да оправдае последващ авиационно-ракетен удар на предвожданата от Съединените щати коалиция по сирийски държавни обекти и евентуално настъпателна операция на бунтовниците срещу правителствените сили на източния бряг на река Ефрат. 

На 14 април Съединените щати, Великобритания и Франция нанесоха такъв удар, като преди това обвиниха режима в Дамаск в употребата на хлор срещу мирни жители на град Дума. Като доказателство бяха показани видеоклипове, заснети от близката до опозицията организация „Белите каски“. За разработването на подобен сценарий съобщи месец по-рано, на 13 март, началникът на генералния щаб на руската армия генерал Валерий Герасимов. Тогава той каза, че бунтовниците подготвят провокация с използването на отровни вещества, която да оправдае масиран американски ракетно-бомбен удар по Дамаск. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!