Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейболистите подчиниха олимпийския шампион Бразилия

Националният отбор на България по волейбол при мъжете победи олимпийския шампион от Рио 2016 година Бразилия с 3:2 гейма в мач от Лигата на нациите, който се игра във Варна.

Волейболистите “Селесао” допуснаха безпрецедентна трета поредна загуба на турнира във Варна и общо четвърта от началото на турнира.

Това пък е втори пореден успех и общо пети за нашите национали в турнира, които в събота победиха и Канада с 3:0 гейма.

Най-резултатен за „лъвовете“ бе Валентин Братоев с 14 точки (1 блокада, 1 ас), 12 добави Светослав Гоцев (3 блокади). По 11 точки записаха Розалин Пенчев (1 блокада) и капитанът Виктор Йосифов (3 блокади, 1 ас). За бразилския тим Уолъс де Соуса бе над всички с 22 точки, Маурисио Борхес приключи с 12 точки (5 блокади, 1 ас).

Така България продължава да заема 12-та позиция в класирането с 14 точки (5 победи, 7 загуби), „селесао“ са четвърти с 24 точки (8 успеха, 4 поражения).

Тази седмица националите ни поемат към ново предизвикателство – турнира от група 19 в Техеран (Иран), където ще имат за съперници домакините, Германия и Южна Корея.

За мачовете в Иран селекционерът Пламен Константинов направи четири смени, като две от тях са принудителни. На мястото на контузените Георги Братоев и Тодор Скримов, ще пътуват Добромир Димитров и Димитър Маринков. От смеките на треньора за Техеран отпада и капитанът на тима Виктор Йосифов. Той ще бъде заменен от младия централен блокировач Илия Петков. Либерото Теодор Салпаров пък ще отстъпи мястото си на Петър Каракашев.

Състав на България за мачовете от група 19 в Лигата на нациите:

Разпределители: Георги Сеганов, Добромир Димитров

Диагонали: Боян Йорданов, Николай Учиков

Посрещачи: Николай Пенчев, Розалин Пенчев, Димитър Маринков, Валентин Братоев

Центрове: Светослав Гоцев, Илия Петков, Алекс Грозданов, Красимир Георгиев

Либеро: Владислав Иванов, Петър Каракашев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Петър Лесов

Петър Лесов е най-младият ни олимпийски шампион

Легендарният ни боксьор Петър Лесов е р оден на 12.09.1960 година в град Раковски. На втори август 1980 година, когато е на 19 години 11 месеца и 20 дни, извоюва титлата по бокс на Олимпийските игри в Москвав категория до 51 кг. Така става най-младият олимпийски шампион между българите. Той е двукратен европейски първенец за мъже, шампион от Първото..

публикувано на 19.07.24 в 14:03

"Ботев" напред в Лига Европа след 2:2 като гост на "Марибор"

"Ботев" (Пловдив) елиминира "Марибор" след 2:2 на реванша в Словения и сбщ рез ултат 4:3 продължава във втория предварителен кръг на Лига Европа. Там героите на Душан Керкез ги очаква гръцкия Панатинайкос. Носителите на Купата на България се оказаха догонващи в резултата още в 13-ата минута, когато Ян Репас реализира за домакините, но през втората част..

публикувано на 18.07.24 в 23:32
Асен Златев

Асен Златев - олимпийски шампион от Москва 1980

Легендата Асен Златев е роден на 23.05.1960 година в село Царимир. Асен Златев е олимпийски шампион от Москва през 1980 година в категория до 75 кг.  На 11-годишна възраст постъпва в Спортното училище „Васил Левски“ с първата група по вдигане на тежести, ръководена от Ганчо Карушов. Носител е на три златни медала от световни първенства и пет от..

обновено на 18.07.24 в 14:58
стазион

"Ботев" гостува на "Марибор" с гол аванс

"Ботев" (Пловдив) гостива на "Марибор" в мач-реванш от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят ще се играе от 21:15 часа тази вечер на стадион „Людски врът“.. "Ботев" победи словенския си съперник с 2:1 в първата среща. Така завръщането на „жълто-черните“ в своя дом за мач от европейските клубни турнири бе успешно. „Канарчетата“ стигнаха до..

публикувано на 18.07.24 в 14:13
Стоянка Груйчева и Сийка Келбечева

Стоянка Груйчева и Сийка Келбечева - шампионките от Монреал 1976

Легендите Стоянка Груйчева и Сийка Келбечева са олимпийски шампионки от Игрите в Монреал през 1976 година. Сийка Келбечева е родена в град Рудозем на 1 декември 1951 година. Със спорт  започва да се занимава на 19 годишна възраст, когато нейна колежка я запознава с гребането. По това време Сийка учи математика в Пловдиския университет. Стоянка Гуйчева..

публикувано на 18.07.24 в 12:40