Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтът на галерията на ул. "Съборна" се чака през август

Готови сме да обявим втората обществена поръчка, за да може пролетта на 2019 да имаме нова постоянна експозиция

2
Снимка: https://dcnews.bg/

Как ще се ремонтира галерията на ул. "Съборна" в Стария град, след като общинския съвет отпусна нови 400 000 лева, към вече осигурените 1 200 000 лева? В програма "Точно днес" разговор с директора на ГХГ - Пловдив Красимир Линков.

Красимир Линков каза, че в последните месеци са започнали работа със субсидия от Агенцията за хората с увреждания. 

Вече има изградена рампа, в сградата е поставен асансьор и той работи, но няма да се използва за пренасяне на материали.

Благодарение на община Пловдив бе приобщен съседният двор над Гражданския клуб, което дава възможност хората с увреждания да имат по-добър достъп, така също и за автомобили със специален режим на действие, допълни Линков.

Припомням, че във вторник общинският съвет увеличи средствата за ремонт на Градската художествена галерия в Стария град с 400 000 лв. с ДДС, тъй като са се явили две фирми, но те не са отговарили на условията по обществената поръчка.

Проектът е на арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева и арх. Иван Костадинов. Той е одобрен и съгласуван с НИНКН.

Срокът за изпълнение е 10 месеца.

Линков очаква, че новата сума няма да отблъсква кандидати за строителството, и те ще могат да реализират ремонтните дейности. Очаква ни тежък ремонт, каза още директорът на ГХГ. Той посочи, че има идея да се направи и детска площадка в двора, с визия взета от художествени произведения. 

Според изготвения проект след ремонта многократно ще бъде увеличена експозиционната площ с помощта на предстенна обшивка, която ще обхожда фасадните стени с изключение на главната фасада. Ще бъде подменена дървената дограма по модел на оригиналната, но с изключение на главната фасада, всички останали прозорци ще останат скрити зад обшивката, без това да личи, ако се гледа отвън. Библиотеката на втория част и част от подпокривния етаж също ще влезе в обемите на експозиционните площи. Ограничаването на естествената светлина ще позволи с постоянно изкуствено осветление вградено в окачени тавани да бъдат по-добре експонирани съкровищата в галерията. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39