Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Даваме заявка за еврото" – извежда вестник "Стандарт", като уточнява, че днес премиерът Бойко Борисов ще представи на евролидерите кандидатурата на страната ни за чакалнята на еврозоната. "Стандарт" допълва, че най-вероятно на 14 юли финансовият министър Владислав Горанов ще внесе писмото с българската заявка.

"Банките променят едностранно договорите по кредитите от 1 юли", съобщава вестник "Сега". Причината е новият начин, по който трябва да се определят лихвите, след като базовият индекс СОФИБОР спре да съществува. Промяната не би трябвало да се усети от потребителите, уверяват от БНБ. Трезорите, които досега са използвали СОФИБОР, ще го заменят с друг индекс, но без да се повишават лихвите по вече сключените договори. Това задължение бе гласувано наскоро като изричен текст в три различни банкови закона, уточнява "Сега".

"КЕВР на прокурор", пише вестник "Земя" и пояснява, че сигналът, внесен от БСП, е свързан със „скандалната сделка за ЧЕЗ".

Вестник "Дума" допълва, че социалистите внасят предложение за освобождаване на Иван Иванов като председател на КЕВР. Мотивите за това е отказът му да изпълни Закона за енергетиката и комисията да се произнесе по сделката за ЧЕЗ, посочва още "Дума".

"ЮНЕСКО подкрепи правителството за Пирин", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Всекидневникът обяснява, че по този начин от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура опровергават "измислиците" на "зелените" от Коалицията "За да остане природа в България", че с корекциите в Плана за управление на Национален парк "Пирин" планината е застрашена от застрояване. "Труд" припомня, че в края на миналата година правителството даде възможност за започване на процедури, предхождащи изграждането на втори кабинков лифт на Банско, срещу което се обявиха природозащитници.

"Номерата на колите няма да показват от кой град си", информира вестник "24 часа". Да отпаднат буквите в регистрационните номера на автомобилите и по този начин да може да се регистрира колата в който и да пункт. Това са част от промените, които Министерството на транспорта подготвя с новия Закон за пътните превозни средства. С други промени се предвижда автомобилът да е с един талон, но с чип с цялата информация, допълва "24 часа".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!