Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Зеехофер отложиха срещата си

| обновено на 02.07.18 в 12:06
Хорст Зеехофер застана пред репортерите късно снощи, след почти десетчасово заседание на ХСС в Мюнхен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер двете посестрими партии в Германия – ХДС и ХСС – си дават последен шанс да изгладят отношенията си по спора за миграционната политика. Ангела Меркел и Хорст Зеехофер заседаваха вчера целия ден с ръководствата на партиите си, без да постигнат компромис. 

Председателят на баварския ХСС и вътрешен министър във федералния кабинет Хорст Зеехофер предложи оставката си от двата поста, но в последствие я отложи с три дни. "Срещата днес е спешна, за да гарантираме стабилността на правителството. Надявам се, че ще се разберем. Отлагането на оставката ми е моята отстъпка, в противен случай днес щеше да е краят", заяви Зеехофер късно снощи. Той смята, че постигнатият в Брюксел компромис не е достатъчен за да ограничи миграционния натиск върху Европа.

От позицията си не отстъпва и канцлерът Меркел. "Ако разглеждаме всички отделни решения, които взехме в Брюксел, като съвкупност, те изпълняват исканията на ХСС. Миграцията може да раздели Европа, за това се боря за общо решение", допълни Меркел.

Спорът между двете посестрими партии се разрази на фона на предстоящите през есента местни избори в Бавария, където ХСС все още управлява с абсолютно мнозинство, но е на път да го загуби. Още на парламентарните избори в края на септември ХСС регистрира сериозен отлив на гласове в полза на крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Разрив в коалицията в Берлин ще блокира не само Германия, но и целия ЕС заради изборите за нов Европейски парламент следващата пролет.

Третият коалиционен партньор, социалдемократите, са „потресени“ от случващото се. „Предстои дебатът за бюджета, а те блокират държавата“, заяви днес парламентарният секретар Карстен Шнайдер. Бившият външен министър Зигмар Габриел коментира в Туитър: „Зеехофер държи Германия и Европа като заложник“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Продължават преговорите между ХДС и ХСС по въпроса за миграцията

Ръководството на Християндемократическия съюз в Германия продължава тази седмица преговорите с коалиционния си партньор – Християнсоциалния съюз, по въпроса за миграцията, съобщи тази нощ говорителка на християндемократите. Председателят на..

обновено на 02.07.18 в 07:32