Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 400 предложения за промени в пакета "Мобилност" ще бъдат гласувани днес в ЕП

Снимка: www.europarl.europa.eu

Близо 400 предложения за промени в пакета "Мобилност" ще бъдат гласувани днес в Европейския парламент в Страсбург. Предложенията засягат нови правила за справянето с незаконните практики в автомобилния превоз, като т.нар. фирми "пощенски кутии", командироването на шофьори и подобряването на условията за почивка на шофьорите.

По много от спорните въпроси изходът от вота в пленарна зала е трудно предсказуем. Сред тях са промените в условията за почивка на водачите, предвиждащи веднъж на всеки три седмици шофьорите да могат да се завърнат у дома или на друго място по техен избор за седмична почивка. Срещу това предложение се обяви българският евродепутат Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти. 

Друга противоречива насока е изключването на транспортните работници от принципа "равно заплащане за еднакъв труд на едно и също място".

Днес евродепутатите ще решават дали да бъде даден мандат на Европейския парламент за влизане в преговори с Европейската комисия и Съвета на министрите, който също ще трябва да излезе с позиция. Неофициално очакванията са, че евродепутатите ще отложат решението. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!