Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгартрансгаз" ще изгради три нови газопровода в страната

Снимка: архива

Държавното дружество "Булгартрансгаз" ще изгради нови газопроводи в Благоевградска, Пазарджишка и Великотърновска област. Те ще бъдат пуснати в екслоатация до 2020 г. и са част от 10-годишния инвестиционен план на газовия оператор.

От дружеството отчитат нарастване на потреблението на природен газ в страната с 1% за изминалата година. За да се увеличи броят на крайните потребители ще бъдат изградени нови обекти към съществуващата инфраструктура, обясни Стоян Киров, началник в отдел "Инвестиционна дейност" към "Булгартрансгаз":

"В момента проектираме Симитли - Банско - Разлог, другото, което ще бъде за Панагюрище и Пирдоп от Пазарджик и третият ще бъде от Павликени до Свищов. Това са три области, където съвместно това ще бъдат изградени изцяло нови газопроводи с европейско финансиране".

Инвестиционният план на дружеството предвижда инвестиции за реконструкции, рехабилитации и основни ремонти на преносните мрежи, разширяване на подземното хранилище за съхраняване на природен газ "Чирен", както и изграждане на газов хъб "Балкан" и на междусистемни връзки за осигуряване на свързаност за други газопреносни мрежи. В края на месеца КЕВР ще се произнесе по плана за развитие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!