Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борко Бърборко от читанките - в „Алтер его”

| обновено на 15.07.18 в 13:45

Любимецът на децата Борко Бърборко излиза от читанките, за да гостува в „Алтер его на Радио Пловдив. 

Става дума, разбира се, за псевдонима на Борислав Ганчев, който според автобиографичната справка, е роден през 1959 г. в Хисаря. Има педагогическо образование. Пише предимно сатира и поезия за деца (под псевдонима Борко Бърборко), но е изкушен и от лириката. Негови творби често се появяват в централния и регионален (пловдивски) печат, излъчвани са по БНР и някои телевизии. 

По текстове на Борислав Ганчев са композирани детски и хумористични песни. Награждаван е като участник в сатирични литературни конкурси. Носител е на първи награди от Първия национален конкурс за детски книги (2010, гр. Гоце Делчев) и от Първия конкурс за стихотворение за деца на тема „Едно пътуване около света” (2011). 

Автор е на четири сатирични книги със стихове, епиграми и афоризми, една с поезия („Фениксът любов”),както и на двадесет и осем книги за деца сред които:„Аз уча азбуката с гатанки”, „Свири, щурче”, „Какъв съм аз”, „Какъв да стана”, „Гатанки от А до Я”, „Смятанки от 1 до 10”, „Червенобуз юнак”, „Правилата опознай”, „Бамбо велосипедист”, „От зима до есен с усмивка и песен”, „Дъхава китка”, „Вълшебна пръчица”, поредицата „Весел свят” и др. Негови стихове са включени в поредицата на издателство „Слово” (Велико Търново) „Поетичен кръговрат”, както и в учебници и помагала по български език за втори и трети клас. Живее и твори в Хисаря.

Разговорът с Борислав Ганчев ще се случи във втората част на предаването, когато водещ и гост ще подемат инициативата за възстановяване на фестивала за хумористична песен на БНР „Златният кос”. А в първата част на предаването очаквайте римуван седмичен обзор и „вътреличностен” поетичен сблъсък между лиричното его на водещия и неговото сатирично второ „Аз”.

Слушайте „Алтер его” в събота след новините в 15 ч., а защо не и повторението в неделя между 15.00 и 16.00 ч. Предаването ще бъде качено и на сайта на Радио Пловдив, където може да го слушате по всяко време и колкото си искате.

Автор и водещ: Петър Краевски

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кметът на Пловдив посрещна три европейски шампионки

Трите маричанки, станали Европейски шампионки  по волейбол за жени до 18 години – Дарина Нанева, Елисавета Сариева и Мария-Магдалена Недялкова, бяха приветствани тържествено в сградата на Община Пловдив от кмета на града Костадин Димитров, председателя на Общински съвет – Пловдив Атанас Узунов и зам.-председателя на Общински съвет – Пловдив Стефан..

публикувано на 15.07.24 в 16:41

Кметът и президентът на МФ по кану-каяк откриват Световното U23

Пловдив ще се справи с организацията по провеждането на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 години, юноши и девойки. Единствено няма как да можем да предотвратим жегите. Това заяви заместник-кметът по "Спорт и младежки дейности“ и двукратен олимпийски шампион Николай Бухалов. Шампионатът на планетата ще се проведе от 17 до 21 юли на..

публикувано на 15.07.24 в 16:36

Марица победи с 4:1 Гигант Съединение

Марица победи с 4:1 Гигант (Съединение) в контролна среща, която се игра в събота преди обяд на стадиона в “Кършияка”. Проверката бе трета за “жълто-сините”, като две от срещите завършиха с успех за състава. Тимът на Стойчо Драмов се представи добре с оглед на етапа от подготовката си. Всички футболисти от групата за мача взеха участие в него, като..

публикувано на 13.07.24 в 18:10

Ботев пусна в продажба билети за дербито с Локомотив

Билетите за първото домакинство на Ботев Пловдив в първенството през сезон 24/25 срещу Локомотив Пловдив вече са в продажба. Сблъсъкът между градските съперници е на 28 юли от 21:00 часа на стадион „Христо Ботев“. Ето какво написаха още от Ботев: „Феновете, които са закупили абонамента карта за сезон 24/25 вече имат гарантирано място в дербито..

публикувано на 12.07.24 в 17:58
Йордан Митков

Йордан Митков - олимпийски шампион от Монреал 1976

Йордан Митков е р оден е на 3 април 1956 година в град Асеновград. Той е  о лимпийски шампион от летните олимпийски игри в Монреал през 1976 година. Започва да тренира вдигане на тежести през 1968 година при Иван Веселинов, а след това при Стойчо Стойчев. От 1968 до 1980 година, когато прекратява активната си състезателна дейност, се състезава само..

публикувано на 12.07.24 в 16:40