Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впечатляваща е работата по обновяването на експозицията в музея на книгоиздаването

Духът на Христо Г. Данов и възрожденците ни задължава

Проф. Надя Данова е историк, дъщеря на специалиста по антична история Христо Данов, чиито баща Милош е син на възрожденския учител Христо Г. Данов

Радост, но и отговорност е да си наследник на такъв човек като Христо Г. Данов. Това ни задължава да правим, колкото ни е възможно, нещо за нашето общество. 

Съвременниците обаче, сякаш нямаме тази готовност да работим по тоя самоотвержен начин, по който са работили нашите възрожденци. Генерално обаче аз съм оптимист и вярвам, че искрата не изгасва!

Снимка




Това заяви в Пловдив проф. Надя Данова, правнучка на основателя на модерното книгоиздаване в България Христо Г. Данов. Тя присъства на откриването на обновената експозиция на къщата музей „Христо Г. Данов”. 

След сериозен ремонт родният дом на бележития възрожденец отново е отворен за посетители, подновена е музейната сбирка „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”. 

Поводът е 190-та годишнина от рождението на Христо Данов, която се навършва на 27-ми юли.

От името на наследниците на възрожденския учител и книжовник Надя Данова изрази благодарност за много доброто състояние на къщата на Христо Данов. През 1997 година неговите наследници даряват къщата на общината с условието там да е музеят на българското книгоиздаване и той да се поддържа от общината.

Проф. Надя Данова оцени като впечатлаваща работата на колегите си от пловдивския исторически музей по подновяването на експозицията и подчерта задоволството си от използването на новите технологии за възстановяването на стари документи. Много хора трябва да се докоснат до това място на паметта и да усетят духа на българските дейци на 19-ти век. Това е един дух, който ни задължава, подчерта проф. Надя Данова.

Тя е историк, изследва Балканската история с акцент духовния живот на българите и балканските народи през 19-ти век. Дъщеря е на специалиста по антична история Христо Данов, чиито баща Милош е син на възрожденския учител Христо Г. Данов.

Снимка

Къщата на Христо Г. Данов на ул. „Митрополит Паисий“ в Пловдив е национален паметник на културата. Първата експозиция там е от 1974 година, след това няколко пъти е обновявана.

Сегашното обновяване на колекцията е най – мащабно - представя делото на Христо Г. Данов като учител, книгоиздател, индустриалец, общественик и кмет на Пловдив. Сред най – ценните експонати е карта на България с принадлежащите й земи от 1892 година.

Обновената експозиция бе открита от директора на Историческия музей Стефан Шивачев в присъствието на кмета Иван Тотев и родственици на Христо Г. Данов. Преди това бяха положени цветя на гроба на бележития възрожденец в двора на катедрален храм "Успение Богородично".

Снимка

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57

Дефицитът на технически и инженерни кадри в Пловдив расте

Индустрията има огромен глад за технически кадри, от тези които завършат професионалните гимназии до инженерните специалности на техническите вуз-е. Това стана ясно на форум „Стажове“ , който се откри в Технически университет-София, филиал Пловдив. Младите хора продължават да имат най-голям интерес към „Компютърни системи и технологии“,..

публикувано на 17.04.24 в 11:45

Ходът с Даниел Митов може да изиграе лоша шега на ГЕРБ

Ходът на Димитър Главчев, Даниле Митов да смени Стефан Димитров на поста служебен външен министър, може  да изиграе лоша шега на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Това коментира политологът проф. Александър Маринов. Каза още, че ако се стигне до смяната вероятно това ще доведе до влизане в спирала от аргументи, които да отрекат легитимността на..

публикувано на 17.04.24 в 11:26

Дипломира се 16-ят випуск магистър-фармацевти на МУ

16-ти випуск от 134 магистър-фармацевти изпраща днес Медицинския университет в Пловдив. 14 от тях са чужденци или с двойно гражданство.  С отличен успех от следването и на държавните изпити са шестима студенти. Първенец на випуска е Михаела Попова. Тя бе сред петимата млади учени, избрани да представят България на среща с Нобелови лауреати по..

публикувано на 17.04.24 в 06:54