Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не съм оптимист, че ЕК ще се пребори с двойния стандарт

ЕК подкрепи BG проект срещу двойния стандарт в храните и  дава 1,3 млн. евро в битката  срещу храната II качество.  По темата говорим с бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

 Според него от 2010 година  страната ни агажира с този въпрос европейските институции. 

Обшо взето отговорът бе такъв, какъвто е сега. Големите концерни имат право под една и съща марка да предлагат продукти с различно качество. Не съм оптимист, че ЕК ще се пребори , но поне в намеренията си е в правилна посока .Сумата не е голяма,  тя едва ли ще промени статуквото. Но е  едно добро начало. Разбира се с една голяма уговорка . Тези средства да се използват целесъобразно. Дано този път бъдат изразходвани правилно и да отидат към определени лаборатории, които биха решили да се занимават с това и  да отчитат двойния стандарт.  В момента изследванията се правят в държавни лаборатории, които не са оборудвани достатъчно добре, имат и съвсем други приоритети, коментира бившият земеделски министър.

Той допълни, че част от тези пари трябва да отидат и за една много добра информационна кампания.

Мирослав Найденов коментира и ситуацията с чумата по животните, както и предприетите от институциите мерки.

Според него най-важният въпрос е какъв е типът на вируса, много е важно да се отговори от къде е дошло заболяването и какъв е векторът на пренасяне на заболяването. 

Ако приемем, че ситуцаията е такава  - има потвърдени случаи на чума, то мерките са такива каквито са в моментакаквито се предприемат в момента. За съжаление действията на колегите от агенцията по храните бяха зле комуникирани със стопаните и с обществото, което доведе до напрежението, обясни експертът.

Цялото интервю може да чуете в прикачения зувков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17