Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майката на Осама бин Ладен проговори за първи път публично

| обновено на 05.08.18 в 08:28
Осама бин Ладен
Снимка: Архив

Майката на Осама бин Ладен проговори за първи път публично. В интервюто за Гардиън тя обвинява външни лица за това, че са промили мозъка на сина й.

За първи път майката на Осама бин Ладен, Алиа Ганъм, даде интервю пред Мартин Чулов от The Guardian. Разговорът се е състоял в Джеда, Саудитска Арабия. Интервюто е забележително, защото бин Ладен, архитектът на терористичните атаки от 11 септември и майка му са били изключително близки.

Ганъм разказва, че Бин Ладен е бил "много добро дете” - “той ме обичаше толкова много”, казва тя. Жената твърди, че е разведена от Мохамед бин Ладен, богатият патриарх на семейство Бин Ладен, още когато Осама е бил на 3 г. Осама е единственото дете от брака им.

Мохамед бин Ладен има 53 други деца от около 20 съпруги. Той умира в самолетна катастрофа, когато Осама е на 10 години.

Вторият съпруг на Ганъм Мохамед ал-Атас е човекът, отгледал Осама.

Ганъм проговаря публично за първи път. Въпреки, че е имало много опити да бъде интервюирана, едва сега саудитското правителство, водено от 32-годишния Саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман, е дал позволение за това.

Саудитският интерес да разреши интервюто е ясен: управляващите искат да покажат, че Бин Ладен не е получил държавна подкрепа от Саудитска Арабия, независимо от твърденията в текущия съдебен процес, заведен от семействата на жертвите от 11 септември.

Изданието отбеляза, че по време на интервюто са присъствали и саудитски държавници.

В интервюто майката на Бин Ладен обвинява външни лица като палестинския наставник на Бин Ладен, Абдула Азам, че е "промил мозъка" на сина й и го е привлякъл в джихадитството, когато Бин Ладен е бил младеж.

Ганъм казва, че през първите 48 часа след атентатите от 11 септември тя научила, че синът й Осама е отговорен и твърди, че е била “шокирана" ... “Всички се срамувахме от него. Знаехме, че всички ние ще трябва да понесем ужасни последствия”, разказва тя.

Ганъм поддържа връзка с трите вдовици на Бин Ладен, които са оцелели през 2011 г. след американската военноморска операция, при която беше убит лидера на Ал Кайда в Аботабад, Пакистан. Сега те живеят в Саудитска Арабия, но не могат да напускат страната. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!