Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"Всички в Бургас и в самите партии са знаели за политическите ортаци на Митьо Очите от години, но са си траели", пише на първата си страница вестник “24 часа“. Всекидневникът припомня, че в събота призори Димитър Желязков беше задържан от турската полиция в истанбулски хотел в стаята на общинския съветник на БСП Бенчо Бенчев и в компанията на бившия депутат от ДПС Несрин Узун. Бенчев е съдружник във фирмата “Аркус сигурност” – единственият официален източник на доходи на Желязков, който се води консултант в нея.

Вчера БСП се разграничи от Бенчев и поиска оставката му от Общинския съвет на Бургас, допълва “24 часа“.

"Общинарят Бенчев – ковчежник на Очите", пише по темата вестник "Стандарт". Изданието обяснява, че документи, доказващи черно счетоводство и бележки, в които пишело колко пари трябва да се платят на Очите, са открили вчера криминалисти в къщата на зам.-шефа на местния парламент в Бургас.

"Никой не контролира сделките "паспорт срещу инвестиции", съобщава вестник "Сега", като се позовава на отговори на различни институции на въпроси на изданието.

Средно по 5-ма чужденци годишно получават българско гражданство заради направени от тях инвестиции в страната в размер 1 млн. лева, показват данните, предоставени от Министерството на правосъдието. Според статистиката от началото на 2013-а до 21 май тази година 27 лица са взели български паспорт с указ на вицепрезидента за изключителен принос към икономиката ни, допълва "Сега".

"Цената на зърното расте", съобщава вестник "Земя". Изданието посочва, че тенденцията е на световните пазари, като се забелязва и у нас. Основните причини за това са неблагоприятните климатични условия и напрежението, свързано с политиката на САЩ, уточнява "Земя".

"Изкарахме 1 млрд. лева от наеми и продажба на имущество", информира вестник "Труд". Всекидневникът посочва, че през 2017 година българите са получили 580 млн. лева от наеми. По данни на НАП от подадените данъчни декларации, от продажбата на имоти, коли и дялове от фирми, хората са получили 471 млн. лева. Над 34 млн. лева са изкарали българите от работа в чужбина, допълва "Труд".

"2000 души си купили билет през телефона", информира вестник "Монитор", като се позовава на данни от Центъра за градска мобилност. Новата онлайн услуга беше пусната тестово на 12 юли и чрез нея столичани и гости на града могат да закупят еднодневна и нощна карта за всички линии през телефона си. Купуването на билета става през сайта на Центъра за градска мобилност. След заплащането пътникът получава персонален код, като на всяка метростанция са поставени четци за сканиране на електронните кодове, уточнява "Монитор".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!