Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в климата нанасят и икономически щети

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Координационният съвет по изменение на климата към Министерството на околната среда обсъжда постигнатия до момента напредък в разработването на Националната стратегия за адаптация към изменението на климата.

В стратегията се изследват ефектите от промените върху 9 сектора, обясни заместник-министърът на околна среда Атанаска Николова:
"Сектор "Селско стопанство", "Туризъм", "Транспорт", "Човешко здраве", "Биоразнообразие" и "Екосистемни услуги", "Гори и воден сектор", както и "Градска среда". Тези климатични изменения ще доведат вероятно до промяна в технологиите за отглеждане на различните култури, а също и на животински видове, както и до промяна във видовете култури, които са подходящи за отглеждане в нашите условия".

"Икономическите щети са очевидни и поради това застраховането на бизнес и на имуществото е стъпка за превенция от природни бедствия", добави Георги Стефанов от организацията "Световен фонд за дивата природа".
"А и в крайна сметка това е и един сигнал към всички политици. Всъщност ние не можем да продължаваме така - едно пасивно отлагане на този глобален проблем, защото на практика няма вече страна, която не е засегната от този проблем", добави той.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!