Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сривът на регистъра е риск за сигурността, възможен е и умисъл

Базата данни на Търговския регистър съдържа практически всичко за търговския оборот, тя може да навреди на структуроопределящи фирми. Това е  изключително чувствителна информация, затова случилото действително застрашава националната сигурност – коментарът е на адвокатът и екс депутат Владимир Дончев.

Най- страшното е, че този проблем не е приключил, той продължава и тепърва ще се разбере какви са пораженията от запушването на регистъра. Фирмите не могат да направят справки за актуални състояния, не може да се получи и информация за сделки от обществен интерес, а дългото мълчание допълнително срива доверието в системата, а това е допълнителен проблем.

Никъде по света подобен срив не е продължавал повече от няколко часа, а пи нас вече седмица, отбеляза Дончев. Той допуска и възможност за злоумишленост.

Ако се върнем назад във времето ще видим, че Търговският регистър никога не е бил любимо дете на държавата. Драмата по приемането му започна още през 2008, той бе приет под европейски натиск, с евро пари, дори президентът Първанов имаше вето срещу него....

Властта се отнася като мащеха към тази система, защото не и е  изгодно да се получава информация по обществените поръчки с голям държавен и обществен интерес.

Затова финансирането му и вниманието към него е по- малко. Назначаването на „калинки“ в ръководството води до още проблеми.

Оставките са необходими, но политическите последици не са акцент, по- опасен от тях е самият срив.

Според Дончев идеята на премиера да се създаде „склад за данни“ е закъсняла и малко опасна за националната сигурност, защото може да извърши много по- мащабна кражба.  

Адвокатът коментира и случая с фалиралата застрахователна компания "Олимпик", която остави бе "Гражданска отговорност" близо 300 000 души. Според него няма гаф от страна на КФН, упрекът е единствено заради факта, че не е уведомила потребителите още когато през май е забелязала риск.

Въпросът е защо държавни и общински дружества масово са правили застраховане в дружество, което няма капитали в страната и се ръководи по чуждо законодателство. 

Чуйте интервюто с адв. Дончев в прикачения файл.


Още от категорията

ИТН да понесе политическата отговорност за нов кабинет

Изпращаме месец на промени, след вторите избори за годината, но без регистриран напредък за ново правителство. Изцяло новата ситуация в Народното събрание роди подозрения, обвинения и невъзможност за преговори. Коментар на политическите пререкания между партиите от политолога доц.  Иван Начев . Той каза, че все още не може да се каже със сигурност..

обновено на 30.07.21 в 11:14

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г. Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната.  "Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в..

публикувано на 30.07.21 в 11:00

Жителите на Кръстевич излизат на протест срещу водния режим

В село Кръстевич има тежък режим на водата от началото на юли, като местните твърдят, че този проблем е от десетилетия насам. На среща при областния управител вчера инциативен комитет от селото, представители на ВиК и кметицата на Община Хисаря упяха да обсъдят идеите и желанията си за промяната на водния режим в селото.  Общо решение за..

публикувано на 30.07.21 в 10:30
Лъчезар Томов

Към 10 август ще очакваме над 400 нови заразени с Ковид-19

Ковид-19, Делта варианта, картината през август и прогнозата за септември, правим описанието заедно с математика и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет  Лъчезар Томов . Той е от защитниците на ваксинациите и математическите му анализи са проверени, от началато на пандемията до днес.   "Делта вариантът на коронавируса..

публикувано на 30.07.21 в 10:15

Рестартирай Европа: Културните проекти на "Творческа Европа"

Програмата "Творческа Европа" подкрепя културния, творчески и аудиовизуален сектор в на Европейския съюз. Направленията "Култура" и "Медиа"  имат цел да засилят и насърчат засегнатото от пандемията артистичното и културно сътрудничество и иновациите, както и устойчивостта на  сектора.  1 милиард от бюджета от общо 2,5 милиарда евро до 2027-ма..

публикувано на 30.07.21 в 09:55