Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Меркел срещу политизирането на проекта „Северен поток 2“

| обновено на 19.08.18 в 08:43
Владимир Путин и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирия, Украйна, газопроводът „Северен поток 2“ - това бяха темите на снощната среща между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел.

Подробности около разговорите в замъка Мезеберг край Берлин за сега не са известни - двамата не дадоха пресконференция след срещата си.

Това бе първата двустранна среща между Путин и Меркел в Германия след анексирането на Крим.

Още преди разговорите Меркел подчерта, че става дума за работна среща и решения не се очакват. „На фона на толкова много и сериозни конфликти в целия свят носим отговорност - както Германия, така и Русия“, каза Меркел, като посочи, че Русия е член на Съвета за сигурност на ООН.

По време на продължилите повече от три часа разговори със сигурност е станало дума за изпращането на мисия на сините каски в Източна Украйна, което би извадило кризата от застой.

В този контекст Меркел и Путин са обсъдили и оспорвания газопровод „Северен поток 2“.

„Независимо от това дали ще има „Северен поток 2“ или не - Украйна трябва да участва в транзитирането на газ към Европа“, заяви Ангела Меркел.

„Но само ако това носи някакви икономически изгоди и за Русия“, каза от своя страна Путин. За руския президент икономическите връзки с Германия са основен приоритет. За това той призова в Мезеберг, санкциите срещу Русия да бъдат отменени.

Путин и Меркел се съгласили, че политизирането на темата за газопровода „Северен поток 2“ е неправилно, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след края на разговорите в Берлин, продължили около три часа в съботната вечер.

Двамата подчертали изключително търговския характер на обсъждания проект, като засегнали и въпроса за възможните американски санкции срещу компании, участващи в реализацията му.

За Сирия е договорено да продължи диалогът във формат Русия-Германия-Франция-Турция.

Преди срещата вчера Путин подчерта, че трябва да бъдат създадени условия за безопасно завръщане на сирийските бежанци.

„Важно е да увеличим хуманитарната помощ за сирийския народ и да подпомагаме онези райони, където биха могли да се завърнат бежанци от чужбина. Това е потенциал за огромен натиск върху Европа. За това трябва да сторим всичко, за да помогнем на тези хора да се върнат у дома“, каза той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!