Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Съботната среща между президента на Русия Владимир Путин и германската канцлерка Ангела Меркел трябва да се разглежда като знакова, а западните медии явно прибързано сметнаха преговорите за безрезултатни, коментира руското издание "Взгляд". Според изданието двамата са потвърдили общ подход към газопровода "Северен поток-2" и са показали унисон по Иранския въпрос. Като "ново равнище на диалог" определя срещата и коментар във в-к "Известия".

Напредък в развързването на косовския възел е възможен през ноември, когато сръбският президент Александър Вучич ще се срещне с френския и американския си колега Еманюел Макрон и Доналд Тръмп, пише Новости. "Данас" припомня, че в началото на месеца Вучич обяви, че Белград иска "ясни граници, а не временно положение".

Идването на консервативния интелектуалец Стив Банън в Европа е тема на коментар на политологъ Иван Кръстев за в-к "Ню Йорк таймс". Кръстев определя унгарския премиер Виктор Орбан като най-добър приятел на Банън в Европа. "Както Орбан, така и Банън имат мисионерско мислене и обсесия спрямо това, което смятат за духовна криза на Запада. Но това, което наистина ги обединява е, че смятат ЕС за враг, който трябва да бъде унищожен и че според тях популисткият бунт трябва да бъде и културна революция", пише Кръстев за "Ню Йорк Таймс".

Спасителната програма за Гърция най-накрая приключи, но беше провал, гласи коментар на "Гардиън". Това е история за некомпетентност, излишно забавяне и поставяне на интересите на банките пред тези на хората, което ще има дълготрайни последствия, гласи още позицията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!