Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Олимпик " е поредният финансов скандал на управлението

Какво постигна БСП с дебата, за който предизвика извънредно заседание на НС? Въпросите задаваме на Георги Търновалийски - депутат от левицата и зам. - председател на Комисията по бюджет и финанси.

Това, което бяхме предложили ние всъщност беше променено мъничко, но много съществено от управляващото мнозинство. ГЕРБ бяха внесли друго решение, с което вместо министърът на финансите да търси възможности за възстановяване на платените суми от гражданите към фалиралото дружество „да се търсят възможности за оказване на помощ” каквото и да означава това. А какво означава „оказване на помощ”?

Когато говорим за това посредничество и представителство пред гръцкия фонд няма как българската държава в тези случаи това означава, че трябва да бъдат наети адвокати и ние, българските граждани, или тези, които имат полици да се свържат с тези адвокати и те да ги представляват в Гърция, което няма как да се случи. 

Нали разбирате, че сумите, които те ще търсят от фонда ще са около стотина лева, половината от това, което няма да са ползвали, а трябва да платят минимум 500 лв за представителството на адвокат. Тук неслучайно е направено по този начин, за да може  тези граждани, които ще пострадат от фалита на дружеството да не си търсят вземанията от фалиралото дружество, прекалено са малки сумите и не напразно дружеството „Олимпик”, това го подчерта вчера заместник-председателката или министъра, представиха в Народното събрание, че от дружеството е заявено, че то държи гръцкия гаранционен фонд да разплаща при евентуален фалит на дружеството.

Не е ясно кой всъщност е отговорен и дали действия или бездействия на контролните институции у нас или пък пропуски в законодателството, двустранни договори доведоха до тази ситуация?

Георги Търновалийски: Имаме държавен независим регулаторен орган – Комисията за финансов надзор. След като имаме случай на фалит разбира се, че този орган е бил длъжен да установи навреме и да информира гръцката страна затова, което се случва с това дружество. Защото, да започне, първо, от регистрацията на това дружество – знаеше ли КФН кой е собственикът, реалният собственик на това дружество? Сега се оказва, че вписания  де юре собственик е лице, испански гражданин, който има забрана да извършва такава дейност в Испания. Второ, знаеше ли КФН, че това дружество години наред работи на загуба? Трето, знаеше ли КФН, че това дружество има много ниска ликвидност и ред други такива въпроси, които показват, че това дружество е в тежко  финансово състояние и че евентуално може да се стигне до такъв резултат.

Още 2009 г. Ралица Агайн трябваше да види кой е собственикът, досега това дружество работеше на загуба, ясно е, че то върви към фалит. Не може да се действа по предположения, но може да се направят анализи и тогава да се информира българският гражданин и тогава той да приеме този риск осъзнато и информирано – това е част от задълженията на КФН, защото това дружество т. н.  кипърско на люксембургска фирма със собственик испанец реално оперира само на българския пазар, само на българския, на нито един друг европейски пазар и много, много малък дял в Кипър.

Да, то има 10 000 клиенти в Кипър и 275 000 в България.

От 618 застрахователни дружества, които оперират в нашата страна – български и чужди, това дружество има десетпроцентен дял  - това е огромен дял. Всичко това показва, че тази Комисия за финансов надзор не си е свършила работата или не е искала да си свърши работата.

Другият голям гаф на фонда – 2 милиона лева „Олимпик” е внесло в обезпечителния фонд, а казахме, те нямат  задължение да внасят в този обезпечителен фонд, от който да се покрият тези полици на хората, които са платили. Как така едно дружество не дължи тези суми, 2 милиона, но ги внася в  този фонд? Управителите на фонда и Комисията за финансова надзор ги прибират – 2 милиона лева.

Кой е урокът "Олимпик"?

Поредният финансов скандал, допуснат от държавните институции. 

Чуйте цялото интервю в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33