Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След размириците в Кемниц: „Алтернатива за Германия“ печели доверие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнодясната партия  „Алтернатива за Германия“ бележи значителен ръст в допитванията в провинция Саксония, където през последните дни се стигна до сблъсъци между  антиимигрантски формации и техни противници. Това сочи социологическо проучване след напрежението в Кемниц.

Водеща политическа сила продължава да е Християндемократическият съюз, който управлява от 2014 г., но губи над 9% подкрепа.

„Алтернатива за Германия“, която при федералните парламентарни избори преди година стана втора политическа сила в Саксония, отбелязва ръст от близо 15%.

Всеки четвърти в Саксония би гласувал за крайната десница, ако изборите бяха тази седмица. Местните избори в провинцията са насрочени за 1 септември догодина.

Проучването е направено след смъртта на 35-годишен германец в Кемниц в неделя, за когото се предполага, че е намушкан с нож от сириец на 23 години и 22-годишен иракчанин, които са задържани.

Снощи отново се стигна до сблъсъци между близо шест хиляди крайнодесни демонстранти и около хиляда техни противници. Ранени бяха шестима души.

С вдигната дясна ръка за поздрав „Хайл Хитлер“ и с коктейли „Молотов“ членове на неонацистки и антиимигрантски формации и футболни хулигани провокираха снощи левите демонстранти, излезли в центъра на Кемниц за да протестират срещу възхода на крайната десница.

"Няма да толерираме раздаване на правосъдие по този безобразен начин и агресия спрямо хора с различен произход. Но няма да спечелим тази битка само с полицията, специалните служби и речи в парламента. Ще я спечелим само чрез обединение и с разбирането на обществото за важността на проблема" , призова министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер.

Неговият вътрешен министър Роланд Вьолер призна, че снощният сблъсък е бил „най-критичната ситуация“ в Саксония, а полицията не е очаквала толкова голям брой демонстранти.

„Свидетели сме на изключителна мобилизация в редиците на крайната десница, в т.ч. и сред футболните хулигани. За участие в демонстрациите и преди всичко за предизвикване на размирици в Кемниц са пристигнали хора от цяла Германия“, заяви Вьолер.

Агресията срещу чужденци не е ново явление в Източна Германия.

„След падането на Берлинската стена през 1989 г. допуснахме вакуум в училищното образование, защото учителите, защитавали до този момент старата политическа система, не можеха да учат децата на демокрация“, коментира политологът проф. Вернер Пацелт. „Към това се добавя, че за източногерманците Западна Германия им наложи политики, които те не приемат. Това се отнася и за миграцията и приемането на толкова много бежанци. Крайнодесният уклон винаги е бил налице в Саксония, но сега е по-силен от всякога“, добави той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!