Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в ТЕЛК ще ощетят много хора в тежко положение

| обновено на 29.08.18 в 10:46

 Хората с увреждания и ТЕЛК внасят  десетки жалби в Здравното министерство срещу влязлата в началото на август нова система за определяне на процента нетрудоспособност. Пациентите са убедени, че това ще ги изхвърли в най-ниската група за подпомагане и много от тях ще изгубят единствените си финансови средства.

В готовност да атакуват наредбата за медицинската експертиза е и Центърът за защита правата в здравеопазването. По темата говорим с  Ангелина Бонева.

Ангелина Бонова: Центърът за защита правата в здравеопазване би реагирал, но съдът реагира, когато има настъпили вреди, но на този етап никой не се е обърнал към нас, за да реагираме, въпреки че по тази наредба ние сме внесли запитвания, предложения, внесени са изключително много забележки и от наша страна, и от други. Но те не са взети предвид, те не са обсъждани с нас по никакъв начин.

Що се отнася до приемането на тази наредба, която в началото на лятото беше спряна от премиера, не мога да ви дам  отговор. Има нещо, което наистина трябва да се набие в главите на хората, че в тези комисии участват всички партии. Но имайте предвид, че тези неща са се случили именно с цел икономии с куп оправдания. Това, че не са обсъждани и със заинтересованите страни е също една от причините да падне, както падна предишната наредба. Трябваше да има онкоболна жена да осъди абсурдните срокове и да осъди методологията. Но нещата не се случват по нормалния начин. Нещата се случват на тъмно, в пълно единодушие с всички партии, които участват в тези комисии.

Хвърлиха се огромни усилия как всичките хора с увреждания с фалшиви, че били над 900 хиляди фалшивите, НОИ излезе с една съвсем друга информация  и те започнаха да тиражират една лъжа, която им изнася. От тук нататък целта им беше сега ще хванем ментетата, ще направим ревизия на всички телкове. Нали давате сметка колко абсурдни са тези изказвания. Безобразието е пълно. Още повече, когато имаш социално значими заболявания те са в съвсем друга категория, това са тежки хронични заболявания, с трайна увреда, с огромен процент неработещи или липсващи органи, с изключително сериозно лечение. Махнаха думата „инвалид” да я заменят с друго, пък ето виждате какво се случва – тиражира се една лъжа, за насъскат след това едни болни срещу други болни.

Имайте предвид и друго, че именно същият този вицепремиер, който тиражира тази лъжа години наред, е и председател на  тази комисия. Трастранката, която участваше в тези обсъждания също не беше съгласна с тези предложения, но с някаква клизма приеха, защото нямало друго. Как да няма друго? Ние сме внесли проекто-закон преди две години, който е адекватен, европейски, обоснован.

ТЕЛК-ковата експертиза е един изключително важен документ, който трябва постоянно да го копираш било пред съд, в болница, когато постъпваш, било в община – един документ, по-валиден от твоята етапна епикриза с изключително сериозно описани резултати. Този документ не е само някаква помощ от рода на 20 лева на месец или някаква пенсия от рода на 133 лева. Този документ е изключително важен административен документ  и когато не е направен адекватно и постоянно се променя и те лишава и е изключително рисковано, защото в този документ ако се взема предвид само основното заболяване, което е много  хипотетично, защото има тежки придружаващи заболявания, има много въпроси, на които никой не ни е отговорил какво ще се случи с лекарствата по придружаващите заболявания – те ще бъдат ли вписани, ще бъдат  ли давани, най-малкото за болката, най-малкото.

Ако един болен обжалва пред НЕЛК няма да има ефект, защото и тя ще се съобразява с тази наредба. А също и сроковете – те са изключително сериозен проблем. Ще отпадне ли изискването на онкоболните да се явяват на две и на три години пред ТЕЛК. Какво се случва? Имате изключително дълъг период, в който обжалвате пред НЕЛК. Тя ще се съобрази със същата тази наредба и ще даде същите проценти. Т. е. единственото решение след това е Административен съд да обясните колко нелепо е това. Но имайте предвид, че е в проект един друг абсурден проект, който увеличава цените – за съдебните такси и в един момент можем да се окаже абсолютно ограничени в правото ни за  справедливост


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12