Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е съкровище и пътуване във времето

На празника на Пловдив разговаряме с екскурзовода от "Старинен Пловдив" Таня Йорданова, чийто работно място е емблематичната за Стария град аптека "Хипократ". На 6-ти септември с нашия гид Ви предлагаме една разходка във времето и пространството, среща с познати на пловдивчани културно – исторически забележителности и събития, поглед отвън за Пловдив, който с годините сменя и гледната точка на Таня за живота.  

И с невъоръжено око се вижда през последните години, че градът е пълен с туристи, потвърждават го и статистиката за първите 6 месеца на тази година. Според нея чужденците остават в Пловдив за 5-6 нощувки, а българите за 2-3.

От януари до март в Пловдив са гостували над 13 хиляди туристи като близо 5 200 от тях са чужденци. През пролетните месеци тук са били над 40 хиляди души като от тях 16 хиляди са чужденци, а българите - над 24 хиляди души. Приходите от 42 хиляди лева в началото на годината скачат през второто тримесечие с 233 процента и стигат до 140 500 лева. С толкова процента се увеличават и посещенията в обектите през пролетните месеци. 

Според Йорданова рекламата играе основна роля за ръста на броя на туристите.  Пловдив привлича хората със своето разнообразие, това е град с много лица. Усилията ни са насочени към онлайн – рекламата.

Това лято идват туристи от Средиземноморския регион – Испания, Италия, Франция. Това са хора, които са грамотни за културно историческото наследство. Хора от този регион, които познават римското наследство, няма да бъдат впечатлени особено от римската археология. На тях им предлагаме възрожденския Пловдив. Пловдив е кръстовище. Реакцията им е – изненада от това, че градът ни е съхранил нещо различно от западната култура и бит. Втората реакция е че, те се отпускат, усещат един релакс, който не могат да видят и усетят в едни експонирани дестинации, пълни с туристи като Рим, Флоренция, Истанбул. Тук те се отпускат, потъват във времето и пространството. Те се чувстват добре тук, чувстват се освободени и усещат човешкото пространство, липсва забързаното темпо. Ние просто работим в 19-ти век.

Източноевропейските туристи също са образовани и информирани, те знаят предварително какво ще видят и с тях се получава разговор, който е пътешествие във времето. Голямата изненада са румънските туристи. Те са много информирани и много любопитни. Те чувстват близостта на региона. Посещенията на гърци и турци също се увеличават.

Наблюденията на експерта са, че през последните няколко години Пловдив се посещава от български и чуждестранни туристи, които са с по- високи финансови възможности.

Тенденцията, която следваме е да сменим нагласата на хората, да обясним, че музеят е място за социални контакти, място за социално - образователно пространство и което обогатява историческата памет. У всеки човек трябва да живее един  Индиана Джоунс, хората да се почувстват откриватели в музеите. Съвременният човек е ампутиран от историческа памет. Без историческите връзки няма как да продължим. 

Изграждането на историческата памет помага на човека да се изгради като социално активен. Това го виждаме най- вече у българите в чужбина, които търсят корените си. Пловдив е едно голямо съкровище, трябва да събудим любопитството, да те гъделичка. Трябва да излезем от матрицата на ежедневието, което започва с кафе, фитнес, работа, мола, телевизора,  ракията и салатата. 

За Таня Йорданова Пловдив е едно съкровище и пътуване във времето. Срещата с толкова много непознати хора и пребиваването й в Стария град я кара да преосмисли скоростта на живеенето и да предпочете бавния начин на живот.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18