Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски лидери в Скопие в подкрепа на референдума за името

Официално посрещане на ген.секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Скопие.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонският премиер Зоран Заев очаква успех на референдума за смяната на конституционното име на държавата. По думите му това е поредната стъпка към членството на Македония в НАТО. „Успехът на референдума ще даде началото на последната фаза в процеса на присъединяване“, заяви Заев на съвместна пресконференция в Скопие, където прие генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

 "Колкото повече наближава 30 септември - историческият ден за Македония, все по-малко имам  причина да се чудя, какво ще се случи. Убеден съм, че референдумът ще успее, че огромно мнозинство ще гласува "за". Единственото, което искам, е всички заедно да застанем открито зад нашите национално-стратегически интереси, защото всички заедно искаме Македания да бъде членка на НАТО и Европейския съюз, което ще ни осигури по-добър икономически стандарт на нашите граждани, младите да останат тук и да имаме просперитет у дома".

„Ако подкрепите споразумението за името с Гърция, Македония ще бъде следващата страна-членка на НАТО.“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той разговаря със Заев и други политически лидери, за да подкрепи кампанията за приемане на името Северна Македония.  Столтенберг е първият от серия западноевропейски лидери, които тази седмица са в Скопие с тази цел. Днес на посещение е и люксембургският външен министър Жан Аселборн, утре в Скопие се очаква канцлера на Австрия, която в момента председателства Съвета на ЕС, Себастиян Курц, а в събота първо официално посещение на германски канцлер от обявяването на независимостта на Македония на 8-ми септември 1991 г. ще направи Ангела Меркел.

Македонският президент Георги Иванов изрази увереност, че мястото на страната му е в ЕС и НАТО, но двете организации не трябва да бъдат алиби за един лош договор.

През юли НАТО покани официално Македония да започне преговори за присъединяване след предварително споразумение с Гърция. Сега изходът от референдума е следващото препятствие по пътя към членството, смята Столтенберг. „Ние сме готови да ви приемем“, заяви той. И допълни: "Ако приемете споразумението за името, Македония ще стане следващата страна-членка на НАТО. Така че се надявам, че при следващото си посещение ще бъда на гости в страна от Алианса."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!