Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентската формация с концерт в Деня на Съединението

"Жарава" е на върха на световните класации за етно музика

За първи път пред пловдивска публика и то в Деня на Съединението и празника на града излиза студентската музикална етноформация „Жарава“. Групата е създадена преди две години от известния български музикант и преподавател в Пловдивския университет Владимир Величков в специалността „Музика, Поп и Джаз“. 

Това е единствената у нас студентска група за етноджаз формация. „Жарава” оглави за втори път миналия месец  световната класация ТОП 40 за етномузика ETHNOCLOUD, базирана в Торонто, Канада. Отново под №1 за месец юни, "Жарава” водеше впрестижната класация,която представлява над 90 000 артисти и групи от 151 държави по целия свят. 


Първият път, когато това се случи бе през септември 2017 г. , осемте български студенти и един ученик прославиха страната ни със свои интерпретации на две народни песни – „Миш Маш “ и „Калино, Калинче“. Представянето й в края на юли на фестивала „Петроджаз“ в Санкт Петербург се превърна в сензация.

„Въгленчетата“, както в началото ги нарича Владимир Величков, влизат и в учебник по музика заедно с големите музиканти като Иво Папазов и Горан Брегович. Вкусът към музиката се възпитава от ранна възраст, той трябва да се изгражда в децата и младото поколение, смята Величков.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03

Свързани новини

Пловдивската „Жарава“ взриви публиката в Санкт Петербург

Пловдивската студентска музикална формация "Жарава” се завърна от участието си в най-престижния руски фестивал„Петроджаз“, който се организира ежегодно в Санкт Петербург, Русия. Тазгодишният XIV Международен фестивал "Петроджаз", най-голямото международно събитие в света на джаз музиката, което събира повече от 200 музиканти от 10 страни, и повече от..

публикувано на 01.08.18 в 15:15