Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест блокира пътя Пловдив - Смолян край Юговското ханче

| обновено на 14.09.18 в 15:07

Десетки жители на родопските села блокираха точно в 10 часа за десетина минути пътя в района на Юговското ханче. 

Хората настояват най- сетне да започне ремонт на близо 8- километровата отсечка между Белица и Загражден,  която сега е черен път в Родопите, попадащ частично в Ловно стопанство Кормисош. 

Проблемът датира от близо 60 години и протестиращите недоумяват, защо след като от миналата година има отпуснати близо 4 милиона лева не започват строителни дейности. Майки с деца с заявиха, че трябва да пътуват 100 километра повече, за да видят своите близки и родители. 

От Сдружение "Горди загражденци", организатор на протеста, поискаха на място да дойде представител на транспортното министерство, но това не се случи. След блокадата хората изразиха готовност за нов протест, но след около 20 дни като през това време ще очакват реакция от АПИ. 

Автомобилите изчакаха търпеливо края на протеста, а някои дори продкрепиха хората с клаксони. 

От Агенция "Пътна инфрастуктура" съобщиха, че има само една отворена ценова оферта за избор на изпълнител на проектирането и строителството на отсечката от третокласния път. Тя е на дружеството  "Иса 2000", което  предлага цена от  3 406 500 лв. без ДДС. Ценовите предложения на останалите участици не са отворени, но мотивите за това ще бъдат по-късно.  Проектът ще се изпълни със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за срок от една година.  

Третокласният път Белица - Загражден преминава през област Смолян и осигурява бърза връзка на жителите на селата Баните, Давидково и Загражден с Пловдивска област и е  алтернатива на главния път Пловдив - Асеновград.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Освободиха шофьор, превозвал над 400 килограма хероин

Пловдивския Апелативен съд остави без мярка за неотклонение и пусна на свобода шофьор, в чийто тир бяха открит над 400 килограма хероин. Мъжът беше в ареста с мярка „задържане под страха“, определена му от Хасковския Окръжен съд. Апелативните магистрати прецениха, че мъжът казва истината, като твърди, че не е знаел за наркотика, скрит в..

публикувано на 11.07.24 в 15:33

Кметът на "Родопи" отказва да издаде заповед за воден режим в Марково

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов няма да издаде заповед за режим на водата в село Марково, съобщи той за Радио Пловдив. Една от причините е, че това може да доведе до технически проблеми по водопроводната мрежа.  Режим на водата в Марково Кметът на селото Десислава Терзиева пък е категоричен, че не..

публикувано на 11.07.24 в 13:54

Алея към Сахат тепе вече носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на прочутия български пианист и композитор Милчо Левиев. Тя се намира от улица "Божидар Здравков"  до площадката с шадравана.   С тази акция и концерт тази вечер се закрива първият национален музикален конкурс „Милчо Левиев“, който се провежда в Пловдив. На откриването на алеята присъстваха общественици..

публикувано на 11.07.24 в 12:41

16-годишен драска графити в подножието на Сахат тепе

Непълнолетно момче е заподозряно за вандалска проява в подножието на Сахат тепе, съобщиха от полицията.  Авторът на графити по фасадата на сграда на ул. "Ангел Букорещлиев" е разкрит подаден два дни по-рано сигнал във Второ районно управление. Установено е, че щетите са нанесени от 16-годишен тийнейджър пред погледите на петима негови връстници...

публикувано на 11.07.24 в 11:48

Задържаха мъж за измама с ваучери за културни събития

В Пловдив е задържан 29-годишен мъж, който извършил измама с ваучери за културно събитие на стойност общо над 4000 лева. Търговско дружество за продажба на билети за културни събития по електронен път подало жалба в Икономическа полиция, че била засечена смущаваща онлайн заявка за 82 ваучера за музикален концерт. Полицейските експерти..

публикувано на 11.07.24 в 11:11