Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сами трябва да преборим двойния стандарт, ЕС е твърде муден

Асоциацията на индустриалния капитал подкрепи инициативата на "Произведено в България" за измененията, които да се направят в Закона за храните, така че българският потребител да е защитен от т.нар. двоен стандарт.

Ние не търсим нито ограничаване, нито забрани, ние търсим прекратяване на практиката да се лъже българския потребител, и не само българския, в Източна Европа милиони, милиони потребители, каза председателят на сдружението Кънчо Стойчев. 

Смисълът на промените, които предлагаме е, първо, всеки един търговец да изисква и да притежава сертификата за това какво точно се състои въпросния продукт, който продава и при наличие на разлика тази разлика да бъде обявена. Не е проблем, че се пестят някои ценни съставки и се предлагат по-евтино, проблем е, че хората биват лъгани. Човек, когато купува трябва да знае какво точно купува и да си направи своя избор. И в тази връзка предлагаме съответните наказания и глоби за този тип подвеждане на потребителя.

Вторият проблем,според Стойчев е в неравнопоставеността между нашите и чуждите производители,   защото знаем, че местните производители са много по-сериозно контролирани и те не могат да си позволяват да подменят съставки в продуктите и по този начин безконтролният внос и произвол от страна на големите европейски компании удря по българския производител.

Всяка домакиня знае, аз няма да споменавам един от най-известните перилни препарати в света, едно е, когато го купиш в български магазин, а съвсем друго е, когато просто отидеш до Гърция и абсолютно същата опаковка, същия етикет си купиш, просто единият препарат пере прекрасно, а другият не пере. Да, наистина малко по-евтин е, но това е измама. И както се казва, не е луд, който яде зелника, а който му го дава. Затова е изключително важна ролята на държавата и нашата държава трябва да охранява и защитава и потребителите, и производителите, без държавност не може.

На въпрос дали такава промяна не трябва да изчака решението на ЕС, който призна проблема, Кънчо Стойчев отговори: 

Нашият любим Европейски съюз наистина признава този проблем, но както всички знаем е безкрайно муден и да, проблемът е признат, но от тук нататък  ЕС даже да напъне всичките си сили ще отнеме 4 – 5 години. Вече има мултинационални компании, които са по-големи и от Европейски съюз, Европейският съюз не успява да проведе тази битка и да наложи правилата, които са  необходими. Затова ако ЕС е инициирал нещо изобщо не значи, че ще се справи и ще го реши. 

Затова българската държава трябва да си решава въпросите, ние, българите, трябва да си решаваме въпроса, а пък добре дошло е и ако Европа направи нещо по въпроса.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18