Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заместник главният прокурор на САЩ възнамерява да се оттегли от поста си

Заместник-главният прокурор на САЩ Род Розенстайн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заместник главният прокурор на Съединените щати Род Розенстийн, който наблюдава пряко разследването за руска намеса в избора на Доналд Тръмп за президент, възнамерява да се оттегли от поста си, съобщи "Вашингтон пост" в онлайн изданието си. Други американски медии посочиха, че Розенстийн напуска, за да не бъде уволнен от Тръмп. Белият дом съобщи, че президентът ще разговаря с него в четвъртък.

Още през април 2018 г. беше съобщено, че президентът Доналд Тръмп обмисля да уволни Род Розенстийн.

Събитията обаче се развиха бързо след като в петък излезе информация, че Розенстийн е лансирал идеята за тайно записване на президента Доналд Тръм миналата година с намерението след това да използва събраните записи и да задейства 25-ата поправка за импийчмънт на държавния глава като неспособен да изпълнява функциите си. Розенстийн отрече тази информация няколко пъти, като коментира, че данните, публикувани в медиите не са точни.

По-рано в понеделник президентът Тръмп заяви, че не е взел решение дали да уволни прокурора, който отдавна търси начини да оспори годността на президента да служи на нацията.

Тръмп заяви в интервю, излъчено днес, че обмисля какво точно да направи спрямо Розенстийн.

"Той беше нает от Джеф Сешънс", казва Тръмп в интервюто. Що се отнася до бъдещето на Розенстийн, Тръмп заявява: "Ще бъдем решителни. Това със сигурност е една много тъжна история“.

Розенстийн беше атакуван от републиканците в продължение на месеци. Двама депутати дори го обвиниха за умишлено скриване на документи и информация от Конгреса, неспазване на призовките за явяване пред Конгреса и злоупотреба със Закона за наблюдение на чуждестранните разузнавателни служби (FISA).

Преди да бъде назначен, за да служи като заместник на главния прокурор Джеф Сешънс, Розенстийн е адвокат в окръг Мериленд. Той се зае с разследването за евентуална руска намеса в изборите миналата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!