Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България направи 2:2 в контрола с Доминиканската република

Националките на България по волейбол завършиха 2:2 (25:19, 12:25, 23:25, 25:23) с Доминиканска република във втората си и последна контрола преди започващото на 29 септември световно първенство в Япония. Мачът се игра в последния ден от подготовката на отбора ни на лагера в Окаяма, където също така бе и тимът на момичетата от Карибите.

"Отиваме за битки в Сапоро, битка за секи мач и за всеки гейм, защото там няма да има лесна нито една среща, нито един гейм, но сме готови", коментира националният селекционер Иван Петков след проверката с доминиканките".

Иначе този мач бе тренировъчен, в който изиграхме много силен първи гейм - перфектен и по-добър от първата контрола, която спечелихме с 3:1. След това настъпи отпускане и започнахме да подценяваме някои ситуации. Изиграхме много лош втори гейм, в който направихме 12 непредизвикани грешки. Но този резултат не е важен, интересуваше ме позициите, които трябва да чистим и начина, по който да играем срещу Италия. Да, на момичетата вече им е тежко и чакат с нетърпение световното и може би са малко повече фокусирани за там. Имаше ситуации, които ме ядосаха, защото този млад отбор не може да изпада в моменти на демотивация. Но това съм сигурен, че на световното това няма да се получи. Отборът ни показа голямо израстване като тактика и самочувствие. Да си пожелаем първо да сме живи и здрави и след това успех първо в Сапоро. Сигурен съм, че състезателките ще дадат всичко от себе си и не мога да кажа нищо критично като цяло за подготовката досега, защото съм доволен. Да, имам забележки, но нямам критики. Трябва да се научим да правим нещата по най-добрия начин и съм сигурен, че отборът ще покаже своето израстване на световното."

Мачовете на българките в Сапоро от група "В" са срещу Италия (29 септември), Куба (30 септември), Турция (2 октомври), Китай (3 октомври) и Канада (4 октомври).

Днес българският отбор изкара повече от 8 часа в зала "Зип Арена", където първо се игра срещата с доминиканките, а след това домакините организираха мини турнир с още два отбора - този на местния женски тим Чайките, както и срещу състав на студентки и девойки. Имаше зрители, церемония по откриването, раздаване на подаръци и речи. Присъстваха кметът на града Масао Омори, както и вицепрезидентът на Международната федерация по волейбол (ФИВБ) и шеф на централата на Доминиканска република - Кристобал Мерте Хофис.

Мениджърът на тима ни Любомир Герасимов подари на официалните лица сувенири с български мотиви и мускалчета с розово масло.

Самите срещи от по един или два гейма бяха повече в името на шоуто, като например в мача със студентките разпределителката Петя Баракова игра за съперника и то на пост нападател. А в българския състав Иван Петков размени ролите на почти всички волейболистки по постове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Локомотив" привлече Йохан Нзи от "Хебър"

 "Локомотив" (Пловдив) подписа договор с Йохан Нзи. Полузащитникът е четвъртото ново попълнение на „черно-белите“ за това лято. Той е с контракт за две години. Йохан Нзи е роден на 23 януари 1995 година в Париж. Юноша е на "Страсбург". Състезавал се е за отборите на "Алтглиенике", "Ланк", "Ла Лувиер", "Созопол" и "Спартак" (Варна).  За последно е бил..

публикувано на 06.08.24 в 16:53
Пламена Миткова

Пламена Миткова остана извън финала в Париж

Пламена Миткова остана извън финала в скока на дължина на Олимпийските игри в Париж. Българката постигна 6,45 метра в най-добрия си опит от квалификацията и остана извън битката за медалите. Пловдивчанката, която на Европейското първенство през юни се класира на престижното седмо място с нов личен рекорд от 6,80 метра, не успя да попадне сред..

публикувано на 06.08.24 в 14:44
Нонка Матова

Нонка Матова с коментар за 33-олимпиада в Париж

В горещия неделен следобед, горещи бяха и коментарите за 33-олимпиада в Париж. Какво крият Парижките потайности споделиха в ефир колегите Антони Йорданов от БНР и Димитър Вельов от БТА – специални пратеници във Франция на двете национални медии.  Темата допълни и генерал Нонка Матова. Родната спортистка с най-много медали от олимпийски игри, световни..

публикувано на 05.08.24 в 16:17

Португалци или швейцарци чакат "Ботев" за ЛК

Ботев (Пловдив) ще срещне победителя от двойката Цюрих - Витория Гимараеш в плейофите на Лигата на Конференциите. Това отреди тегленият жребий в "Дома на европейския футбол" в Нион. За да стигнат до плейофите, "канарчетата" трябва да отстранят Жрински Мостар. Сблъсъците от плейофната фаза на турнира са на 22 и 29 август, като в първия мач..

публикувано на 05.08.24 в 15:21

"Ботев" победи с 1:0 "Крумовград"

"Ботев" (Пловдив) спечели с 1:0 гостуването си на "Крумовград" в среща от третия кръг в шампионата, а единственото попадение на футболен комплекс „Никола Щерев — Старика“ бе дело на Джеймс Ето’о в 52-ата минута. „Канарчетата“ започнаха двубоя по-активно и в 9-ата минута опит на Антоан Конте с глава бе отразен от Янко Георгиев. След половин час футбол..

публикувано на 05.08.24 в 09:57