Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да обжалваме спирането на концесията на летище Пловдив

Консорциум Летище Пловдив няма да обжалва решението на правителството да спре процедурата за концесия на пловдивския аеропорт. 

Аргументът за решението е, че така би се блокирала за около 2 години процедурата за новия конкурс, който се очаква да бъде обявен. Това обясни пред Радио Пловдив експертът от "Консорциум Летище Пловдив" Васил Лясков.

Той припомни защо консорциумът е кандидатствал за концесията - потенциалът на региона е много голям, туристическите дадености са факт - наблизо са курортите Пампорово, Боровец, Велинград, Хисаря, Старозагорските минерални бани. Като логистика - тук може да се изгради голям карго терминал, тъй като потенциалът в тази част на Европа не е развит, а и тепърва ще се развива огромен търговски обмен между Европа и Китай. 

Планирахме средно 7-8 полета на ден от летище Пловдив. Но нещата много се забавиха във времето и ако обжалваме спирането на процедурата за концесия, ще сложим прът в развитието на региона, а не това е нашата цел, каза Васил Лясков.

Той бе категоричен, че никой не е оказал натиск върху консорциума да се откаже да обжалва решението на правителството. "Като претеглихме ползите и вредите, решихме, че ще похарчим твърде много време и ресурси, а не си заслужава", посочи Лясков. 

Според експерта фирма ПИМК все още не е решила дали ще участва в нова процедура за концесия на летище Пловдив. 

Подкрепата на общините е необходима, така по-лесно ще се привличат бизнес инвеститори и ще се развива инфраструктурата. Обстоятелствата обаче се усложняват от административното бреме, но трябва да се намери златната среда, бе категоричен Васил Лясков. 

Цялото интервю на Емил Костов с Васил Лясков е в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52