Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се състоя същински дебат за проекта за площад "Централен"

| обновено на 18.10.18 в 16:19

Около проблемите на концепцията, на подхода за решаване на площадното пространство нямаше дебати. Бих могла да си мисля, че най-важният аспект на проекта се приема от присъстващите на обсъждането. Това, което се разискваше при представянето на идейния проект за площад Централен в Дом на културата „Борис Христов“, бяха други теми: вида на настилките, да има ли и от изкуствените в частта, която не засяга форумните очертания, какви са цените,  как се справяме с финансовия план.  Това са важни детайли, но за мене като човек, който е потънал в проблема за решаване на площадното пространство като концепция от години, мисля че в този си вид проектът се отдалечава от по-ранните и по-смели концепции, но бъдещето е пред нас, заяви арх. Румяна Пройкова. 

По думите й най-важен е фактът, че археологически разкритите  фрагменти от Форума – т.н.Форум-Север, граничещ с Одеона, Форум-Запад и разкритието, което ще се експонира между пощата и Цар Симеоновата градина, Форум-Югоизток между бул. „Цар Борис ІІІ- Обединител“ и северната част от хотел  „Тримонциум“, са трите  фрагмента, представляващи значителна част от Форума, трябва така да бъдат обвързани със съвременното ниво чрез настилките, така че графиката на реалното археологическо присъствие да продължава и в съвременната настилка чрез  материалите на настилките.

 Да бъде едно отражение на принципа, каквото е долу, това е и горе. Неразкрито, но описано на съвременно ниво.

Много от площадите по света биват обогатени с изкуствени, измислени пластически образувания. Тук обаче ние имаме присъствие на историческа пластика. Именно тази пластика на археологическите структури в площадното пространство ще бъде един от основните акценти.

Освен това сме предвидили като входна порта към него една интерпретация на архитектурната фасада на форумната сграда, изпълнена от мрежова метална конструкция, самоносеща се, изработена от художник. Ако се реализира, ще бъде емблематичен реперен знак за площада.

Акцент са и предвидените водни площи в обхвата на т.н. антични „магазини“.  Част от тези структури ще бъдат изпълнени  в същата настилка, която е на площада, но с тънък пласт вода, водно огледало, което да обогати присъствието на площада.  Също и зеленина, която да изолира паркинга от площадното пространство  пред Военния клуб и едно оширяване на пространството, което „изтича“ от площада към подлез „Тримонциум“, защото това е силно пешеходна зона, което ще бъде организирано като зона за рекреация с пейки, дървета с поглед към Форума.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55