Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов посочи като ключова дата по преговорите за Брекзит 28 февруари

| обновено на 18.10.18 в 16:55
Премиерът Бойко Борисов в Брюксел на лидерската среща на ЕС.
Снимка: Пресслужба на МС

 Премиерът Бойко Борисов определи днес като ключова дата по преговорите за Брекзит 28 февруари.

„Докато не дойде вече крайният срок, дотогава, както на днешният съвет разбрах от колегите, и се говори, няма да има извънреден (съвет) по тази тема. И ще влезем в декември или вече ще остават пет, шест, осем седмици до взимането на решение. Вече в този елемент ще стане много напрегнато“, каза премиерът.

Той говори пред журналисти през втория ден от Европейския съвет, който се провежда в Брюксел. Снощи европейските лидери не стигнаха до споразумение по оттеглянето на Великобритания от общността.

Бойко Борисов съобщи още, че е настоял в протокола за предстоящата среща по климата на 2 декември в Катовице да се запише, че страните от ЕС няма да повишават финансовите си ангажименти заради развиващи се страни като Китай и Абу Даби.

„Какво съм настоял да се запише в протокола? Първа точка - запазване на договорната цел от 40 процента за 2030-а. Второ - недопускане изобщо на ревизия на рамката. Трето - недопускане повишаване на финансовите ангажименти от ЕС към развиващите се държави, в които попадат Китай, Абу Даби, Дубай, наши приятели. И в края на краищата ние да плащаме, затова ми се вижда неестествено, несериозно и неправилно. Така че, казвам го, защото по тази тема - заради вредните емисии, заради „Мариците“, заради нашите миньори - тези, които добиват въглища, и въобще нашата енергийна сигурност, която, ако не ме лъже паметта, близо 60 процента е на базата на въглища, настоях много да се запише това“, каза Бойко Борисов.

България е върнала обратно близо 3000 афганистанци, съобщи пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той е изразил притеснение пред лидерите на Европейския съюз, че в момента огромният миграционен натиск върху България идва от гръцката граница:

"Дадох пример, че турските граничари поименно се познават с нашите граничари, всяка седмица се правят срещи между колегите от Одрин и от Малко Търново. Изказах своето притеснение, че в момента огромният натиск в България идва от гръцката граница."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!