Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радосвета Тенева прекрати кариерата си

Една от най-големите волейболистки в историята на Марица Пловдив - Радосвета Тенева, обяви официално края на своята дългогодишна кариера като състезател. След повече от четвърт век по волейболните терени, на 37 години Ради приключи своя успешен път като състезателка там, където го и започна - в родния си клуб, но вече като капитан на един голям шампионски отбор. 

"Реших да спра, понеже чуствам че ми е време", обясни тя решението си пред клубния сайт volleymaritza.bg. 

Родената в Етрополе посрещачка стана част от женския тим на Марица през 1995 година и се състезава за "жълто-сините" пет сезона. След това игра в клубове от Гърция, Турция, Италия и Румъния, както и за един сезон в българския Левски Сиконко (София). През сезон 2012 186-сантиметровата четворка помогна на гръцкия гранд Олимпиакос (Пирея) да спечели втората в своята история купа на Гърция, а през следващите два сезона Тенева и съотборничките и не само повториха този успех, но и го дублираха с историческите първи две шампионски титли за "червено-белите" от Пирея. 

Тенева се завърна в родния си Марица през есента на 2015 година, а година по-късно стана и капитан на пловдивчанки. Трите последни сезона на Тенева като професионална волейболистка бяха повече от бляскави - три пъти шампион на България, два пъти носител на купа България, един път носител на Суперкупа България. Тя бе част и от историческия международен успех на "жълто-сините", които станаха първият български отбор, успял да се класира за груповата фаза в женската Шампионска лига. От 2001 до 2009 година Ради Тенева бе част и от женския национален отбор на България, с който стигна до бронз от дебютното издание на Европейската лига.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Дария Павлюк

Пето, шесто и осмо място за българите на СП в Пловдив

Три български лодки извоюваха призови класирания от първата сесия с финали на Световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 г., юноши и девойки в Пловдив. Дария Павлюк е пета в света на едноместно кану 1000 м при девойките. Тя записа най-предното българско класиране до момента. След първите 250 м се движеше на позиция за медал, а в заключителните..

публикувано на 19.07.24 в 17:34
Петър Лесов

Петър Лесов е най-младият ни олимпийски шампион

Легендарният ни боксьор Петър Лесов е р оден на 12.09.1960 година в град Раковски. На втори август 1980 година, когато е на 19 години 11 месеца и 20 дни, извоюва титлата по бокс на Олимпийските игри в Москвав категория до 51 кг. Така става най-младият олимпийски шампион между българите. Той е двукратен европейски първенец за мъже, шампион от Първото..

публикувано на 19.07.24 в 14:03

"Ботев" напред в Лига Европа след 2:2 като гост на "Марибор"

"Ботев" (Пловдив) елиминира "Марибор" след 2:2 на реванша в Словения и сбщ рез ултат 4:3 продължава във втория предварителен кръг на Лига Европа. Там героите на Душан Керкез ги очаква гръцкия Панатинайкос. Носителите на Купата на България се оказаха догонващи в резултата още в 13-ата минута, когато Ян Репас реализира за домакините, но през втората част..

публикувано на 18.07.24 в 23:32
Асен Златев

Асен Златев - олимпийски шампион от Москва 1980

Легендата Асен Златев е роден на 23.05.1960 година в село Царимир. Асен Златев е олимпийски шампион от Москва през 1980 година в категория до 75 кг.  На 11-годишна възраст постъпва в Спортното училище „Васил Левски“ с първата група по вдигане на тежести, ръководена от Ганчо Карушов. Носител е на три златни медала от световни първенства и пет от..

обновено на 18.07.24 в 14:58
стазион

"Ботев" гостува на "Марибор" с гол аванс

"Ботев" (Пловдив) гостива на "Марибор" в мач-реванш от първия квалификационен кръг на Лига Европа. Двубоят ще се играе от 21:15 часа тази вечер на стадион „Людски врът“.. "Ботев" победи словенския си съперник с 2:1 в първата среща. Така завръщането на „жълто-черните“ в своя дом за мач от европейските клубни турнири бе успешно. „Канарчетата“ стигнаха до..

публикувано на 18.07.24 в 14:13