Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

"До края на годината кабинетът ударно ще харчи по 28 млн. лв. на ден", пише вестник "Сега". Изданието обяснява, че само за два месеца правителството ще похарчи 2 млрд. лв. от излишъка, натрупан през годината. Плановете на управляващите са бюджетът за 2018 г. да завърши с 0,5% излишък. При очакван брутен вътрешен продукт от порядъка на 110 млрд. лева тези 0,5% се равняват на около 550 млн. лева. Към момента хазната е на плюс с 2,5 млрд. лева, но в оставащите седмици до Нова година излишъкът буквално ще се стопи. Трескавото харчене на бюджета по Коледа без санкция на парламента вече се превръща в управленска традиция, коментира "Сега".

"Рекорд или балон - заемите за жилища са вече над 10,2 млрд. лв." - пише във водеща публикация "24 часа". Сумата, изтеглена от домакинствата до септември, е рекордна и за първи път минава над 10 млрд. лв., а за година ръстът е 9,9%, отчете БНБ. За деветте месеца на 2018 г. изтеглените нови заеми за жилища са близо 800 млн. лв., което е повече от отпуснатите пари за 2016 и 2017 г. Потребителските кредити пък растат още по-бързо. В интервю за "24 часа" управителят на БНБ Димитър Радев коментира, че повишената кредитна активност е добра за икономиката, но увеличава и кредитния риск, който ще се прояви при промяна на икономическата ситуация.

"БСП настоява парламентът да изслуша вицепремиера на днешното си заседание", информира вестник "Дума". Изданието пише, че въпреки многобройните протести с искане за оставка, вицепремиерът Валери Симеонов продължава с арогантното си отношение към майките на деца с увреждания. Той дори определи митингите срещу себе си като тюрлюгювеч, допълва "Дума".

"Обновяват спешната помощ с над 163 млн. лева", информира вестник "Труд". Средствата, които ще бъдат използвани за цялостна модернизация на над 230 обекта, са осигурени по Оперативна програма "Региони в растеж". С парите ще бъдат купени и 400 линейки. Предвижда се и основен ремонт и изграждане на нови центрове в 34 лечебни заведения, допълва "Труд".

"Отлагат парното заради затоплянето в края на седмицата", съобщава вестник "Стандарт", като се позовава на БНР. Централно отопление вече имат почти 70 сгради в столицата. Това са предимно детски градини, училища и болници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!