Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите облаци обещават снежни бури

      За здравната реформа е невъзможен  сериозен разговор, защото самата реформа на здравната система изглежда невъзможна по  причина, че ще засегне много  интереси, а и по простата причина, че ние, българите, няма да понесем една здравна реформа, от която има нужда България. Тя е свързана, за съжаление, с орязване на много неефективни места, където се харчат пари,  затова не си и помисляме, че е възможна истинска реформа, не си падаме по истински дебат. А освен това, видяхте какво се случва последните дни. То изцяло замъгли всички други теми, при такава ситуация нямаше какво друго да очакваме. Това заяви политическият анализатор Първан Симеонов.

   Валери Симеонов твърди, че говори от името на много хора, твърди, че чул някъде такива настроения, разбрал, усетил или просто ги е изговорил, а освен това, той твърди, че ги е изговорил пред своите хора, по своята телевизия. Както и да го гледаме, така не бива да се говори. Такива фрази не бива да се ползват и когато политик, особено на такъв пост,  ползва такива фрази, той трябва да е готов да понесе всички политически последици, а  понякога да бъде и активна страна и да понесе отговорността  на всички политически последици без някой много, много да му я иска. Но случаят не е такъв. Валери Симеонов говори нещо и тук има разминаване между него и общественото мнение. Той твърде често прави изказвания, които се харесват на едни, силно не се харесват на други, но във всеки случай, събуждат противоречиви реакции.  Такъв политик събужда полярни реакции. В случая нямаше полярни реакции, случая имаше една и тя беше на негодувание, мисля си, заслужено в такъв момент.

  Предстои да видим как ще мине всичко това. Това няма как да се разплете лесно като възел и ще живеем с него.  Така ще живеем през следващите няколко месеца поне до европейските избори, след това местните и т. н. Големият въпрос е дали наскоро няма да има и други избори вече, защото много тягостно става, много непоносимо, всяко нещо в това правителство се превръща в .драма. На Борисов очевидно не му се занимава, той пътува навън, извън нещата е, буквално и преносно, услади му се този сюжет на европейското председателство, който го спаси от вътрешните крамоли, само че европейското председателство свърши и вече трети месец може би и всъщност четвърти месец вече не може да се намери някакъв нов управленски сюжет. Крайно време е Борисов да излезе на сцената и да застане проактивно, защото в противен случай това прилича вече малко на ступор. Като добавите към този обществен ступор ръста на цените и  студените месеци, които започват, някак си облаците над това управление не просто се сгъстяват, ами обещават снежни бури.

  Истината е, че, да ако Валери Симеонов беше потеглил навън или му бяха поискали оставката, може би това щеше да повлече след себе си целия кабинет, защото щеше да се промени коренно политическият климат. Да, това е така. Плюс това видяхте каква драма се оказа смяната на трима министри от квотата на ГЕРБ в предишния месец, 20 дни не успяха да се случат нещата, представете си сега какво би било. 

Прагматично погледнато, ако трябваше сега Валери Симеонов да си ходи, може би трябваше да се ходи на някаква нова конфигурация. Нова управленска конфигурация не минава задължително през нови избори, има възможни заместник- партньори, а за добро или зло, такива тягостни усещания се променят, като дойде някой нов и ние проектираме върху него своите надежди за промяна.  Има кандидати за нови, ще видим дали  някой от тях ще се реши да излезе на сцената и тогава ще си говорим отново.

  Най-интересното е какво ще направи от тук нататък г-н Сидеров  – дали има план, дали е тръгнал нанякъде, дали ще се опита да се разположи някъде като вътрешна опозиция на свой ред, както често досега го правеше Валери Симеонов, дали г-н Сидеров е решил окончателно да потегля в посока, различна от Обединените патриоти или не е решил – всичко това трябва да се наблюдава, а прогнозата е, че управленският формат едва ли ще пострада  кой знае колко чисто механично.  Ако трябва да бъдем откровени обаче, механично може и да не пострада, но имиджово като публичен образ, той постоянно страда и това се  трупа и така, както си се трупа, може да избие на неподозирани места. А с наближаването на изборите европейски, местни, нещата ще стават още по-неприятни, защото всеки ще започне да говори още по-рязко, обстановката ще се истеризира и въобще не е изключено някои от елементите на управленския формат, един или друг по-малък коалиционен партньор да измисли някакво свое по-радикално поведение, с което да се опита да печели в тази  все по-мътна вода. Тъй че генералната прогноза е по-скоро оцеляват, а микро прогнозата, че оцеляват, защото всеки си прави собствени планове с оглед на предстоящите избори.

  Предстоящият вот на недоверие по всичко личи, че няма да мине, ако някой не реши да прави изненади в този момент, аз с любопитство ще наблюдавам поведението на г-н Сидеров, той е в момента в най-интересната политическа позиция, но все пак не очаквам вотът да мине. 

Интервюто - от звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29