Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идентифицираха жертвите от стрелбата в синагогата в Питсбърг

Ден след стрелбата в синагогата “Дървото на живота“ в Питсбърг.
Снимка: БГНЕС

Жертвите в Питсбърг след стрелбата в синагогата “Дървото на живота” бяха идентифицирани и сред тях са разпознати братя, съпрузи и близки роднини. Случаят беше определен като “престъпление от омраза”, извършено с антисемитски подбуди.

Жертвите след стрелбата в синагогата в Питсбърг включват дядо, съпруг и съпруга и двама братя. Също така длъжностни лица и членове на семейства, блокирани в злополучната служба в синагогата “Дървото на живота”. Близките на жертвите разкриха нови подробности за предполагаемия стрелец, който стои зад това “престъпление от омраза”, както го определиха властите.

Възрастта на жертвите варира от 54 до 97 години.

Прокурорът по делото Скот Брейди нарече случаят "неописуемо престъпление” като добави, че предполагаемият извършител Робърт Грегъри Бауърс открито е пропагандирал желанието си да избива еврейския народ, докато е стрелял.

Една от първите жертви, идентифицирана от членовете на семейството й, е бил 71-годишният Дан Щайн, който някога е бил президент на деноминацията Нова Светлина, към която принадлежи Синагогата.

Сесил и Дейвид Розентал са двама братя и двамата са убити при стрелбата. Сред жертвите са и семейство Бърнис и Силван Саймън.

Сред оцелелите е медицинският работник Даниел Легерна 70 г., който е бил в критично състояние след прострелване в гърдите, но е бил опериран и състоянието му се подобрява.

Стрелецът Бауърс също се лекува след прострелване от тактическия екип, който успя да го проследи и да го свали непосредствено след инцидента.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!