Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Думата "справедливост" виси със страшна сила

Догодина има избори в два редовни тура и те ще покажат отново по най-адекватен начин нагласите на гражданите. По тази причина кампанията вече започна съвсем очевидно, даже и за традиционно въздържащите се от резки изяви като ДПС. Така политическият анализатор Любомир Стефанов коментира радикализирането на ДПС.

По думите му,  ДПС няма какъвто и да е шанс да управлява държавата и ще си остане малцинство, но излъчва сигнали за нагласите си към различните политически играчи.

Между редовете те казват, че  не само ще  има  избори за Европейски парламент и местни избори, но и може би е време и да стягаме парламентарни предсрочни такива. В зависимост от отклика на думите от риториката, която използват,  ДПС ще се ориентира  с кой може да постигне разбирателство.

Начинът, по който се държи Валери Симеонов, няма нищо общо с онзи колосален гаф при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС за три дни в кабинета Орешарски. Г-н Симеонов  не за първи път е на тази позиция и не за първи път изтърсва  подобни нелицеприятни и слуходразнещи комбинации не само към протестиращите майки на деца с увреждания, но и към всички други засегнати интереси, той има навика да се изказва  по изключително безпардонен начин, претендирайки, че казва истината. Заради нарастването на общественото напрежение се търси приликата, което не е коректно.

Българите искат да имат качествено и справедливо управление. Това, което се случва с показните арести, констрастира със заявките на премиера, че държавата не е била по-добре и че бюджетът, едва ли не, е  най-удовлетворяващ исканията на гражданите от годините на Прехода.  Онази дума, която виси с най-страшна сила, е думата „справедливост“.

Хората надигат глава, защото институциите не си вършат работата, която са призвани да правят, а не - че няма пари. Премиерът и неговото обкръжение  пропускат да забележат, че гражданите протестират като граждани, не с хладилниците и с джобовете си.  Те защитават позиции, които много са забравили политиците в България - да се говори на българските жители като на електорат, а не като граждани и да се обръщаш с „граждани“ към тях  от куртоазия.

Не мисля, че гражданите, които протестират, имат усещане, че са намерили алтернативно политическо представителство, заяви още Любомир Стефанов. 

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29