Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панагюрци оспорват отказа за паметна плоча на откривателите на златното съкровище

Панагюрското златно съкровище
Снимка: Ани Петрова, БНР

Жителите на Панагюрище организираха подписка срещу решението на местния общински съвет, с което се отнема правото да бъде изградена паметна плоча на откривателите на панагюрското златно съкровище - братята Павел, Петко и Михаил Дейкови. 

Предложението за отличието бе внесено за гласуване от потомъка на братята Павел Цветанков, а поводът е 70-годишнината от откриването и предаването на Панагюрското съкровище, което ще се отбележи в началото на следващата година. Братя Дейкови са трима панагюрци, които с доблестта си направиха така, че името на града ни да се обвързва с едно неизмеримо ценно тракийско съкровище, което попаднало в други, не толкова чисти ръце, нямаше да носи тази неизмерима слава на града и на България. Те заслужават да бъдат почетени, заяви Цветанков. 

Отхвърлянето на идеята паметните плочи на тримата братя да бъдат поставени върху мемориалната стена в града предизвика остро гражданско недоволство. Тече и протестна подписка. Вътрешен правилник определя, че решението за тези отличия се приема с гласовете на 2/3 от общинските съветници. 

Въздържането на четирима и един глас против е причината за отхвърлянето на родолюбивата идея, казва общинският съветник от ГЕРБ Томи НаплатановМного грозна, много срамна ситуация. Още нямам обяснение защо. Личното ми убеждение, е, че самите ние, съветниците, не сме дорасли до там да определяме кой е достоен и кой не. А тримата братя Дейкови заслужават това. 

Съветникът Станимир Велчев, председател на групата на БСП, е един от тези, които са гласували „против“ предложенията за изписването на имената на Атанас Сугарев и братя Дейкови върху мемориалната стена. За мене това, което се случи, е PR на кмета и на управляващите на гърба на едни достойни хора. Аз не получих нито един аргумент против на моето становище. Разчиташе се на първичната реакция на панагюрци, които си обичат и Атанас Сугарев, и братя Дейкови - да покажат колко са светли и добри. И Сугарев, и братя Дейкови са известни, но в рамките на града, не в цяла България, както е по регламент. 

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки върна за ново обсъждане решението на ОбС. То трябва да се преразгледа до 20 ноември. 

Според председателя на Общинския съвет Христо Калоянов настроенията на панагюрци са основателни, а до ситуацията се е стигнало заради наредба на ОбС, която регламентира, че такива решения се вземат с пълно единодушие при 2/3 мнозинство: 

Понеже нямаше единодушие, затова предложенията не бяха приети. 16 бяха "за", 1 "против" и 1 "въздържал се", но имаше и съветници, които присъстваха, но не гласуваха. Подкрепиха ги ГЕРБ, Реформаторския блок и съветници от БСП, а част от тях бяха против или се въздържаха. 

Междувременно предложението бе подкрепено и от директора на Историческия музей в Панагюрище доц. Атанас Шопов, където се намира мемориалната стена. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28