Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Междинните избори в САЩ белязаха седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Междинните избори в Съединените щати са международното събитие, което беляза седмицата. За първи път от 8 години насам демократите печелят мнозинство в Камарата на представителите. Републиканците пък засилват контрола си в Сената. Вотът ще бъде запомнен и с рекордно високата избирателна активност и победи на представители на малцинствата.

Австрия задържа бивш полковник, шпионирал повече от 20 години армията и предавал документи на Москва. Руското външно министерство заяви, че обвиненията не се основават на действителни доказателства.

През тази седмица Иран понесе нов голям икономически удар. В сила влязоха американските санкции срещу Техеран в петролния и финансовия сектор. Това е повторно налагане на ограничителни мерки срещу ислямската република след като американският президент Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от ядреното споразумение с Иран.

Учени предупредиха, че в половината от държавите по света раждаемостта е спаднала драстично. Като най-засегнати от негативната тенденция са развитите икономики - на първо място Европа, след това САЩ, Южна Корея и Австралия.

Китайски учени отново поставиха въпроса - ще бъдат ли заменени журналистите в бъдеще от роботи и изкуствен интелект. На Световна конференция в Китай беше представен дигитален телевизионен водещ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!