Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Малките кметове и сега имат самостоятелни бюджети

Протестите на кметовете на малки населени места бяха прекратени след среща с премиера Бойко Борисов.. Управляващите са категорични, че с промени в Закона за местното самоуправление проблемите ще бъдат решени от началото на 2019 г. Управниците на малки населени места настояват всяко кметство да има гарантиран бюджет, а със закон държавата да задължи кметовете на общини да превеждат в пълен размер средствата. 

След срещата кметът на Калофер Румен Стоянов - председател на националното сдружение на кметовете на кметства коментира: "Постигнахме добър резултат. Всяко населено място сега вече ще си има бюджетна рамка. Кметът на общината, както ние искахме, ще бъде длъжен да изпълнява". 

Пред Радио Пловдив кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов подчерта, че е скептичен за резултатите от решението, което е политическо. 

 От 25 малки кметове и 1 кметски наместник в Общината никой не е участвал в протестите, с изключение на кмета на Сопот. Отговорността на кметовете на общини и кметства е несъизмеримо по-голяма, защото те имат отговорността на събират общинския бюджет и да го разпределят.

Бюджетите се формират от данъчните постъпления, чиято събираемост в различните населени места е различна. Според ЗМСМА бюджетът на общината се приема от ОбС и на всяко тримесечие кметът на голямата община прави отчет за разходването на средствата. Така Кабаиванов аргументира тезата си, че и в момента кметовете на малките населени места имат самостоятелни бюджети.

Предстои да видим какви ще бъдат законодателните промени след тази среща, но бюджетът трябва да бъде ръководен така, че да бъде изпълнена първо приходната част, за да има и и възможност за харчене на разходната.

Децентрализацията трябва да върви с ускорени темпове, но това трябва да става  от централната към общинската власт и от общинската – към кметствата, подчерта още д-р Кабаиванов.

Кабаиванов не е против решението да има контрол върху кметове на по-големите общини затова, как разпределят финансирането за по-малките, но подчерта, че това и сега съществува. 


Чуйте цялото интервю от звуковия файл:  


Още от категорията

На децата от 12 до 15 г. ще се поставя ваксината за възрастните

95 нови заразени с COVID-19 у нас, и още 25 починали, като п оложителните проби паднаха до 0,8 %, отчете МЗ.  Ваксинираните за последното денонощие са 17 626, но за над 10 500 от тях това е втора доза от ваксините. Общо поставените ваксини у нас от 27 декември досега са 1 619 744. Едва 36 деца от 12 до 15-годишна възраст са имунизирани срещу..

публикувано на 17.06.21 в 09:44

Слаб интерес за безплатните почивки на децата в Пловдив

С темпото на хладни утрини, дъжд и вятър приближаваме лято 2021, на 21 юни. Подготовката за отпуски и почивките на децата върви паралелно с говоренето и действията за извънредния вот.  Новата Национална програма „ Отново заедно “ беше приета от Министерския съвет. Тя ще бъде финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет, предвидени за подкрепа на..

публикувано на 17.06.21 в 09:42

Спор за ремонта на читалище "Васил Левски"

Община Карлово и настоятелството на читалище „Васил Левски“ спорят как да бъде направен ремонт на сградата на читалището. Опасенията са, че ако разногласията се проточат, може да бъде изгубено финансирането за ремонта.  Пред Радио Пловдив кметът д-р Емил Кабаиванов обясни, че сградата на читалището е построена през 1964 година и досега..

публикувано на 16.06.21 в 17:02

В Белащица са готови на протести, ако кариерата отвори

Жителите на Белащица и селата от Родопската яка са в протестна готовност, ако кариерата на "Европейски пътища" АД отново започне работа след решението на ВАС, с което се отменя актът за спирането на дейността й миналата година.  От ИК “Стоп на кариерата в Белащица“ коментираха за Радио Пловдив, че няма да допуснат отново камионите да минават през..

публикувано на 16.06.21 в 10:11
Пламен Таушанов – Председател на Управителния съвет на БАЗП

Трябва да има политика за защита на пациентите

Според адвокат Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на БАЗП, идеите на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров са известни отдавна и имат перспектива.  Той смята, че би следвало те да бъдат приети по-нататък.   "Това което се предлага е да се премахнат  тъй наречените лимити на болниците. По тяхното безсмислие се е..

публикувано на 16.06.21 в 09:58