Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различните религии носят еднакви фундаментални ценности

Стана традиция есенно време тук в Пловдив да се събират  представители от различните висши училища в България и различни други научни институции, занимаващи се с богословие. Тази година избрахме тема, за която по предварителните заявки съдя, че е събрала различни противоречиви напрежения. Обществото в момента е разделено по въпроса трябва ли да се преподава религия в българското училище и ако трябва, как точно. Това заяви проф. Мария Шнитер преди началото на  тридневната научна конференция на тема  „Религия и образование. История, традиции и съвременни тенденции“, инициирана от ПУ „Паисий Хилендарски“ – Катедра „Теология“.

По думите й, участниците във форума  имат позиция по темата, независимо, че преподаването на религия в училище все още не е масово избираем предмет.

Надяваме се, че някой ден на нашите студенти, които са придобили дипломиге си в университета по специалността „богословие“,  те ще им свършат работа. Това ще стане тогава, когато обществото свърши със своя дебат и се постигне консенсус, когато се намери подходящата форма и баланс между възгледите на тези, които настояват, че религиозното образование е необходимо, за да могат децата ни да имат по-устойчива морална база в поведението си, и от друга страна на тези, които се тревожат, че и най-добрата идеология, ако се преподава по задължение, може да изиграе лоша шега.  Тревогите сега у мнозина са и за това, кои ще бъдат тези, които ще преподават. И още какво конкретно ще бъде учебното съдържание.

Проф. Шнитер уточни, че МОН е подготвило своя програма, която вече  е утвърдена, макар и  без особено оживено обществено обсъждане и всички, които имат интерес, могат да се информират за нея.

В момента предложението на Министерството е направено така, че съществува възможност за избор дали да се преподава  вероучение или религия, обучаващите се да могат да видят, че различните религии в края на краищата имат едни и същи фундаментални ценности. Колкото и да изглеждат различни на пръв поглед, всяка от тях учи на ценности и на нещо добро, на мир и т.н.

Важно е да се подчертае обаче, че с програмата Министерството прави опит да овладее неконтролируемото обучение по религия, което се случва във всевъзможни  полулегални и частни школи, голяма част от които извън християнството.

На конференцията предлагаме академичната среда, в която няма забранени теми и подходи. Разбира се, спазваме академичния тон, но не ограничаваме в никакъв случай изказването на всякакви, вкл. и нестандартни възгледи. Това дава възможност на начинаещите учени да застанат на една трибуна с утвърдените специалисти, за да разберат как трябва да се прави наука.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53