Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилните демокрации не са двупартийни, а двублокови

Със сигурност основният въпрос пред управлението е как коалицията Обединени патриоти ще продължи да съществува, и да изработва, а след това да отстоява в публичното пространство една обща позиция. И това е наистина въпрос с повишена трудност не само, заради сегашните сътресения в кабинета, но и по принцип, заради цялостната архитектура на коалиционните роли, защото е ясно, че ако Валери Симеонов се върне в Парламента, където всъщност поведението, което имаше като вицепремиер, е по-подходящо за поведение на депутат. Това коментира политическият анализатор Румяна Коларова. 

Така че там той ще може да се придържа към това по-радикално говорене, ще може да има по-критични позиции за публични прояви, било то на граждански организации или на политици. Но в момента, в който той се върне в Парламента, очевидно сблъсъкът, конфликтът, напрежението между него и Волен Сидеров ще ескалира, така че това единият проблем. А сега може да се каже, че Волен Сидеров се опитва някак си себе си да подсигури, търсейки да върне обратно в Парламента и Красимир Каракачанов, който добре знаем, че балансира, а и в някаква степен успокоява техните отношения с Валери Симеонов, но реално погледнато, това е доста неадекватно предложение.

Защото от самото начало архитектурата на  присъствието на Обединените патриоти в изпълнителната власт беше такава - партийните лидери да стоят в Парламента, което много често се случва в европейските коалиционни кабинети, щеше да бъде окей.

Но аз прогнозирам, че всъщност оттук нататък Валери Симеонов е свободен да поиска да стане евродепутат и да се кандидатира за тези избори. И това вече е много по-сериозна заплаха за Волен Сидеров от заплахата, която той виждаше във ВМРО. 

Ситуацията става наистина доста по-сложна за Обединените патриоти. Интересно ми е как тя ще се развие. Разбира се, най-важният в момента въпрос, на който чакаме отговор, е какво ще реши Валери Симеонов за квотата за представителството на неговата партия в кабинета, защото е пределно ясно, че НФСБ трябва да има своето представителство в изпълнителната власт.

Всъщност, стабилните европейски демокрации не са двупартийни, те са двублокови. Има по една голяма партия вляво и вдясно, която формира своите коалиции. Разбира се, съществуват и други модели, които явно България едва ли ще формира широка коалиция, макар че бяха правени опити за това  двукратно. От моя гледна точка този двублоков модел си съществува. Въпросът е как и доколко БСП може да засили тежестта на левия блок евентуално, първо, на европейските избори и, второ - на местните избори. Напълно убедена съм, че нито на европейските, нито на местните избори БСП ще има шанс  да засили своята тежест.  Така че неслучайно те говорят и търсят предсрочни избори, защото единствено само на националните има някакъв по-голям шанс да се обърне баланса между ляво и дясно.

 Убедена съм, че нито на европейски, нито на местни избори това може да стане. Защото вижте, Корнелия Нинова в момента води партията си към един радикален евроскетицизъм. Аз следя с внимание, убедена съм, че както се казва вътре в партията има напрежение и то ще избухне в момента, в който да кажем се регистрира електорален неуспех на този проект. Но, разбира се, и тук залогът е изключително голям, ако на европейските избори Нинова успее да регистрира по-голям резултат, тогава със сигурност вътрешнопартийните й опоненти ще трябва да отстъпят. Ударът срещу патриотите е в тази посока. БСП търси за себе си пространство  в евроскептичната ниша, където патриотите имат своята позиция, както и партия „Воля”, така че за мен ще бъде много интересно да наблюдавам предизборната кампания за тези европейски избори, защото изходът от тях няма да е важен за Европейския парламент, той ще има вътрешнополитическо значение.

Цялото интервю - от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Уволниха държавен служител от Асеновград заради участие в РИК

Скандално уволнение на държавен служител заради назначаването му в 17-та Районна избирателна комисия на Пловдив област. Началникът на Общинска служба по земеделие – Асеновград Ваня Костадинова е била освободена в петък от директора на Областната дирекция „Земеделие“ Ангел Личев.  Костадинова и нейният адвокат са обжалвали в..

публикувано на 03.06.24 в 16:12

В агросектора да се подпомагат интегрирани решения

„Когато се вдигне жизненият стандарт на хората и по-голяма част от тях спрат да купуват само най-евтините неща“. Тогава, според доц.  Божин Божинов, експерт по растителна генетика от пловдивския Аграрен университет, ще е възможно да се увеличи дела на пазара на българските плодове и зеленчуци. Според него процесът ще изисква усилията и на..

публикувано на 03.06.24 в 16:11

Демографската пустиня у нас е колкото площта на Дания

В България има цели райони, в които от 30 години не се е раждало дете. Почти 40% от територията на страната ни представлява “демографска пустиня”. Това са места, в които живеят под 10 души на кв. км. У нас площта на тази „демографска пустиня“ е колкото са териториите на страни като Дания и Нидерландия.  Още по – тревожното е, че само за..

публикувано на 03.06.24 в 14:50

Постоянното ходене на избори не носи позитиви на никого

"Това, че ще гласуваме два избора на една и съща дата, вкарва доста повече енергия в изборите. Партиите правят доста големи събития в София, Пловдив и на други места в страната, което означава, че има повече енергия". Това заяви политологът и изборен експерт Даниел Стефанов. Той обаче изрази недоверие, че ще видим съществен скок в активността на..

публикувано на 03.06.24 в 11:12

В момента е неатрактивно да се отваря аптека

„ Организацията беше създадена с условие в нейния устав – член първи, според който собственици на фирми юридически лица могат да бъдат пълноправни членове на организацията и това са лица, при които 50% от собствеността са на магистър фармацевт. Било то с една или с до 4 аптеки, както е в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина “..

публикувано на 31.05.24 в 15:53