Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилните демокрации не са двупартийни, а двублокови

Със сигурност основният въпрос пред управлението е как коалицията Обединени патриоти ще продължи да съществува, и да изработва, а след това да отстоява в публичното пространство една обща позиция. И това е наистина въпрос с повишена трудност не само, заради сегашните сътресения в кабинета, но и по принцип, заради цялостната архитектура на коалиционните роли, защото е ясно, че ако Валери Симеонов се върне в Парламента, където всъщност поведението, което имаше като вицепремиер, е по-подходящо за поведение на депутат. Това коментира политическият анализатор Румяна Коларова. 

Така че там той ще може да се придържа към това по-радикално говорене, ще може да има по-критични позиции за публични прояви, било то на граждански организации или на политици. Но в момента, в който той се върне в Парламента, очевидно сблъсъкът, конфликтът, напрежението между него и Волен Сидеров ще ескалира, така че това единият проблем. А сега може да се каже, че Волен Сидеров се опитва някак си себе си да подсигури, търсейки да върне обратно в Парламента и Красимир Каракачанов, който добре знаем, че балансира, а и в някаква степен успокоява техните отношения с Валери Симеонов, но реално погледнато, това е доста неадекватно предложение.

Защото от самото начало архитектурата на  присъствието на Обединените патриоти в изпълнителната власт беше такава - партийните лидери да стоят в Парламента, което много често се случва в европейските коалиционни кабинети, щеше да бъде окей.

Но аз прогнозирам, че всъщност оттук нататък Валери Симеонов е свободен да поиска да стане евродепутат и да се кандидатира за тези избори. И това вече е много по-сериозна заплаха за Волен Сидеров от заплахата, която той виждаше във ВМРО. 

Ситуацията става наистина доста по-сложна за Обединените патриоти. Интересно ми е как тя ще се развие. Разбира се, най-важният в момента въпрос, на който чакаме отговор, е какво ще реши Валери Симеонов за квотата за представителството на неговата партия в кабинета, защото е пределно ясно, че НФСБ трябва да има своето представителство в изпълнителната власт.

Всъщност, стабилните европейски демокрации не са двупартийни, те са двублокови. Има по една голяма партия вляво и вдясно, която формира своите коалиции. Разбира се, съществуват и други модели, които явно България едва ли ще формира широка коалиция, макар че бяха правени опити за това  двукратно. От моя гледна точка този двублоков модел си съществува. Въпросът е как и доколко БСП може да засили тежестта на левия блок евентуално, първо, на европейските избори и, второ - на местните избори. Напълно убедена съм, че нито на европейските, нито на местните избори БСП ще има шанс  да засили своята тежест.  Така че неслучайно те говорят и търсят предсрочни избори, защото единствено само на националните има някакъв по-голям шанс да се обърне баланса между ляво и дясно.

 Убедена съм, че нито на европейски, нито на местни избори това може да стане. Защото вижте, Корнелия Нинова в момента води партията си към един радикален евроскетицизъм. Аз следя с внимание, убедена съм, че както се казва вътре в партията има напрежение и то ще избухне в момента, в който да кажем се регистрира електорален неуспех на този проект. Но, разбира се, и тук залогът е изключително голям, ако на европейските избори Нинова успее да регистрира по-голям резултат, тогава със сигурност вътрешнопартийните й опоненти ще трябва да отстъпят. Ударът срещу патриотите е в тази посока. БСП търси за себе си пространство  в евроскептичната ниша, където патриотите имат своята позиция, както и партия „Воля”, така че за мен ще бъде много интересно да наблюдавам предизборната кампания за тези европейски избори, защото изходът от тях няма да е важен за Европейския парламент, той ще има вътрешнополитическо значение.

Цялото интервю - от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12