Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Газпром“ планира резервиране на газови мощности през България

| обновено на 30.11.18 в 15:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският концерн “Газпром“ планира да участва в процедурата за резервиране на мощности по проекта за разширяване на националната газотранспортна мрежа на България, изпълняван от компанията “Булгартрансгаз“. Това се посочва в съобщение на газовия холдинг, цитирано от ТАСС, предаде БТА.

"Газпром" следи внимателно развитието на проекта по разширяване на националната газотранспортна мрежа на България, изпълняван от компания “Булгартрансгаз“ в участъка от българо-турската до българо-сръбската граница. 

Руската компания заявява, че е заинтересована от изпълнението на този проект, който според нея, ако бъде осъществен, ще допринесе за засилване на сигурността на доставките в България, региона и Европейския съюз. 

От „Газпром“ заявиха, че  ако проектът за разширяването на националната ни газопреносна система от българо-турската до българо-сръбската граница бъде реализиран, това ще допринесе за сигурността на доставките за България, региона и Европейския съюз. Всъщност става дума за първо официално потвърждение на публикацията във вестник „Комерсант“ от миналата седмица, че маршрутът на газопровода „Турски поток“ ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Тогава авторът на публикацията Юрий Барсуков обясни в специално интервю за БНР, че доказателството е обявеният на официалния сайт на „Булгартрансгаз“ търг за запазване на мощности в рамките на така наречената процедура „открит сезон“. „Газпром“ завърши морския участък от газопровода „Турски поток“ на 19 ноември.

Той е изграден от две линии с капацитет от по 15,75 млрд. кубични метра газ годишно. Едната е предназначена за турския пазар, а другата за потребителите в Югоизточна Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!