Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Ако Америка произвежда ракети със среден обсег, ще го направим и ние

| обновено на 05.12.18 в 19:14
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще отговори реципрочно на излизането на Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег и възобновяването на разработването им. Това заяви руският президент Владимир Путин, след като на вчерашната среща на НАТО в Брюксел американският държавен секретар Майк Помпео обвини Кремъл в нарушаване на двустранното споразумение. 

Владимир Путин заяви, че обвиненията на Вашингтон, както обикновено, не са подкрепени с никакви доказателства. Същевременно той се съгласи с аргумента, че редица държави вече произвеждат ракети със среден и малък обсег, докато Русия и Съединените щати взаимно се ограничават:

"Изглежда нашите американски партньори смятат, че ситуацията се е променила дотолкова, че и Съединените щати трябва да имат такова оръжие. Какъв ще е нашият отговор? Прост. Ние също ще правим това. Ние сме против разрушаването на този договор, но ако това стане, ще реагираме по съответния начин".

Същевременно главнокомандващият руската армия генерал Валерий Герасимов на свой ред обвини Съединените щати в нарушаване на договора. Пред акредитираните в Москва чуждестранни военни аташета той заяви, че намиращите се в Полша и Румъния системи на противоракетната отбрана бързо могат да се превърнат в ударни комплекси, които да изстрелват ракети със среден и малък обсег. Герасимов предупреди, че всички държави, които разположат на териториите си американски ракети от такъв тип, ще се превърнат в цели за руското оръжие.

Договорът за ракетите със среден и малък обсег беше подписан през 1987 г. във Вашингтон от тогавашните лидери на Съединените щати и Съветския съюз Роналд Рейгън и Михаил Горбачов. В края на октомври президентът Донлад Тръмп обяви намерението си да напусне едностранно споразумението с аргумента, ще Русия отдавна не го спазва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!