Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Печат,вестници
Снимка: Ани Петрова, БНР

"Битка за 15 млрд. евро стои зад атаките срещу строителите", съобщава в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Изданието обяснява, че това е сумата, която се очаква да бъде усвоена от сектора по европроекти през следващия програмен период. За да се премахнат български фирми от състезанието, върви дискредитация на бизнеса, посочват от бранша. Безотговорното говорене може да доведе до спиране на еврофондове, допълва "Труд".
"118 млн. лева бонуси са раздадени в отделните министерства и държавната администрация", информира вестник "Дума". Първенец по награди е финансовото министерство с над 43 млн. лева. Изданието посочва, че Агенцията по вписванията, която записа "безпрецедентен успех" със срива на Търговския регистър, е стимулирана с 1,2 млн. лева. Около 13 млн. лева са раздадени в социалното ведомство, въпреки че за детски надбавки и помощи за млади семейства така и не се намериха пари, коментира "Дума".
"Проверяваните се активизираха, за да защитят престъпното си имане". Това заявява в интервю за вестник "24 часа" шефът на комисията "Антикорупция" Пламен Георгиев. Изданието посочва, че коментарът на Георгиев е по повод тълкувателното решение на Върховния касационен съд, което блокирало комисията.
"ГЕРБ ще развърже ръцете на КОНПИ за пълен произвол", пише вестник "Сега". Антикорупционната комисия да може да се разправя дори с невинни хора, които са попаднали на мушката ѝ по стария закон за конфискацията, предвижда законопроект, внесен от председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Всекидневникът коментира, че ако мнозинството в парламента приеме безропотно поредната скандална поправка на ГЕРБ, тогава проверките за конфискация ще стигнат до невиждани абсурди. Например хора, които са напълно оправдани за корупция, могат да изгубят имущество и пари, за които обвинението е смятало, че са подкупът, допълва "Сега".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!