Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НЗОК удря шамар на аптеките, но ще пострадат пациентите

Националната здравноосигурителна каса оповести намерението си да премахне таксата от 2 лева, която плаща на аптеките за отпускането на скъпо струващи лекарства. Досега те се дават за обработка на протокол за лекарствата, които се покриват 100 % от нея.

Сумата 16 милиона лева, които ще се спестят ще отидат за нови лекарства, аргументират се от касата.

Това предизвика недоволството на фармацевтите. 

Димитрия Стайкова, която е заместник- председател на Българския фармацевтичен съюз, обясни, че двата лева и без това са нищожно заплащане за извършваната услуга. Те се дават за намиране - понякога трудно, на въпросните лекарства и за обработка на документите на специфични пациенти със специфични лекарства на стойност десетки хиляди лева. При това двата лева са обложени с ДДС и сумата, която остава в аптеката е 1.67 лева.

Според нея на фона над 1 милиард лева в бюджета на касата, ощетяването на аптеките и от малкото, което получават не е добра практика, защото лекарствата се продават по цена на производител и печалба няма.

Това е голям шамар за фармацевтичното съсловие. Ще бъдат ощетени аптеките, които се финансират сами, а те са над 1500 в цялата страна.

Димитрия Стайкова акцентира и върху това, че достъпът на пациентите, особено в малките населени места ще бъдат ощетени. Според нея и пациентските организации трябва да заявят протест по темата.

По думите й  и КЗК също има основания да провери намеренията на НЗОК, защото отказът от заплащане на заявена услуга навежда мисълта за порочни икономически практики.


Още от категорията

Държавата поема обучението на бъдещите медсестри

МОН предлага списък с нови "защитени" специалности - това означава обучението на студентите в тях да бъде финансирано от държавата.  Сред тях е и професионалното направление "Здравни грижи", което да стане приоритетно и "защитена професия".  В момента не се наблюдава отлив на желаещите да се обучават в в профила "медицински сестри".  Тази година са..

обновено на 23.09.20 в 16:38

Пловдивчанка остана на пътя след забележка за пътуващи без маски

Пловдивчанката Нела Декова разказа на 20-ти септември /неделя/ в социалните мрежи какво е преживяла  в село Хвойна, качвайки се в автобуса Златоград – София. Купува билет за себе си и внучката си, влиза в пълния автобус и забелязва, че никой от пътниците, включително и шофьорът, не са с маски. И това въпреки задължителното условие за..

обновено на 23.09.20 в 14:28

В Първенец обсъждат изграждане на кариера край селото

В Първенец се провежда първото обществено обсъждане за строежа на кариера за добиване на пясък и чакъл край пловдивското село.  Обсъждането е по желание на жителите на Първенец, а Инициативен комитет е срещу инвестиционното намерение за изграждане на такава кариера. Адвокат д-р Елена Матева подчерта, че този обект е едва на 600 метра до..

публикувано на 23.09.20 в 12:34

Необходими са бързи тестове за Covid-19 в училищата

„Аз съм „за“ присъственото обучение. Смятам, че децата трябва да ходят на училище, защото иначе социалният ефект върху тях от нарушената комуникация, ще бъде негативен. Училището е част от техния живот и ние нямаме право да налагаме рестрикция върху него. Очаквам, че случаите на заразени с Covid-19 ще се увеличават през следващите месеци“, заяви в..

публикувано на 23.09.20 в 09:58

Извънредни избори са зад ъгъла, нещо дребно може да ги доведе

Политически амбиции, ще разбият ли статуквото? Политологът  Любомир Стефанов е събеседник по темата в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Любомир Стефанов каза, че според него изказванията на президент и премиер в Деня на независимостта, които касаят сблъсъците между тях са поредно доказателство за трупане на точки и реализиране на предимство..

публикувано на 23.09.20 в 09:46