Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 000 пловдивчани с право на безплатна винетка

Близо 12 хиляди са хората  с увреждания  в Пловдив, които имат право на безплатна винетка и от днес  могат да подават заявленията  си в социалните служби. Това съобщи Надя Танева директор„Социално подпомагане“- Пловдив .

Няма промяна в условията за освобождаване от заплащане на винетна такса.

Право на това имат хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, както и семейства, в които живеят деца с трайни увреждания. Те имат право да получат една годишна винетка за един лек автомобил, собственост на член от семейството или съпружеска съсобственост с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 150 конски сили

От агенция „Социално подпомагане“ добавят, че до отпечатването на новия формуляр ще се ползва досега действащото  заявление-декларация. Необходимите документи са копие от решението на ТЕЛК и копие на талона на автомобила. 

Надя Танева увери, че е създадена необходимата организация и служителите ще информират хората с уврежданията за всички промени. По думите й е предвиден 7-дневен срок за обработване и одобрение на документите, считано от датата на подаването им.

Дадени са много възможности по електронен път за проверка дали е отпусната винетка и не е необходимо повторно да се чака по опашки в службите, комеkтира Танева. 

Тя призова гражданите да бъдат търпеливи, защото въвеждането на данkите трябва да е много точно и припомни, че  старите винетки на хората с увреждания са валидни до 31 януари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Пловдив в Световния ден на любителите на книгата

9 август е денят, в който  отбелязваме Световния ден на любителите на книгата. Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето.  Пловдив е един от най-четящите градове в България. Неслучайно в продължение на почти цял месец  всяка година в града се провежда..

публикувано на 09.08.24 в 09:35

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15

Сграда, кладенец и пещ откриха археолозите под Бетонния мост

Богато устроен район с находки от II-III век откриха археолозите на терена под Бетонния мост. Ръководителят на екипа Петър Зидаров съобщи, че работят усилено по разкриването на основите на сграда, за която все още не може да се каже със сигурност дали е вила или религиозен център. До сградата има 4 гроба, в съседство откриват и погребение на малко..

публикувано на 08.08.24 в 09:08