Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще защитавам професионалните интереси на моите колеги

Снимка: Plovdiv24.bg

Адвокат Зоя Тошкова е един от кандидатите, които ще се конкурират за поста председател на Адвокатската колегия в Пловдив.

Изборите за нов Адвокатски съвет са на 26 и 27 януари. Зоя Тошкова е с над 20 годишен стаж на адвокат, преди това е била следовател. До този момент тя беше заместник-председател на колегията.

Радио Пловдив: Адвокат Тошкова, защо решихте да се кандидатирате за председател на адвокатската колегия в Пловдив? Досега бяхте заместник-председател.

Адв. Тошкова: Реших след дълги колебания да се кандидатирам за председател, след като имах много разговори с мои млади колеги, които имат една по-съвременна визия за това, как да изглежда Пловдив като Адвокатура. Те са млади хора с енергия и решиха, че точно с мен, като ме предложат за председател, ще могат да осъществят  тези свои идеи.

Радио Пловдив: Какво предвижда концепцията, с която кандидатствахте и какво ще промените в работата на Адвокатската колегия в Пловдив?

Адв. Тошкова: На първо място бих била щастлива, ако успея да отворя пловдивската адвокатура към обществото, ако успеем да покажем, че има интелигентни, кадърни и умни адвокати, които могат да защитават интересите на гражданите по най-добрия начин. Ще бъда щастлива, ако мога да защитя и професионалните интереси на моите колеги. По отношение на работата на Адвокатския съвет, мисля, че все още имаме организационни въпроси за осъществяване на работата и за някои по-нови идеи на управление.

Радио Пловдив: Кои са най-спешните проблеми пред Адвокатската колегия в града и как смятате да се справите с тях?

Адв. Тошкова: Най-спешните са сега да минат изборите и да се конституира новият адвокатски съвет с новия председател и да се изготвят програмата за тази година за работа, така че да я представим конкретно пред колегите, като им дадем възможност да я обсъждат, да внасят нови предложения.

Радио Пловдив: Ваши колеги от различни колегии в страната в края на миналата година изпратиха писмо  до Парламента, в което заявяват „Такова право, каквото НС създава, ние не сме учили“. Как преценявате работата на законотворците?

Адв. Тошкова: Аз избягвам да давам такива оценки, но мога да кажа, че като цяло все повече има отстъпление от демократичните принципи в нашите закони. Тъй като съм специалист по наказателно право, мога да кажа, че при приемането на Наказателно-процесуалния кодекс, имаше гаранции, редица демократични постижения, от които се отстъпи. Това няма да довече до справедливо и честно правосъдие.

Радио Пловдив: Няма как да не Ви попитам какво мислите за възможността за задържане до 48 ч. и съответно до 24 ч. на непълнолетните лица, без право на уведомяване на роднините?

Адв. Тошкова:  Не го одобрявам. Все още обаче не съм видяла истинския текст, който го прогласява и не мога да го коментирам в детайли. Бих била доволна, ако НС реши, че от момента на задържането адвокатската защита е задължителна. Ако тя е задължителна, няма да бъде проблем, че близките 48 часа не са уведомени, защото, когато един адвокат влезе във връзка с клиента си, той ще влезе във връзка и с неговите роднини след това. 

Радио Пловдив: Забелязва ли се според Вас злоупотреба със служебните защити?

Адв. Тошкова: През миналия период успяхме да регулираме донякъде този процес, със сигурност няма съвършена система за обслужване на служебните защити, но ще продължаваме да се стараем. Големи злоупотреби в служебните защити няма, големи въпроси се поставят на т.н. особени представителства по граждански дела, които наистина акумулират по-високи хонорари.

Радио Пловдив: Какво ще бъде първото нещо, което ще направите, ако бъдете избрана за председател на Адвокатската колегия в Пловдив?

Адв. Тошкова: На първо място трябва да си подредим нашата къщичка, за да можем по-нататък да продължим да решаваме проблемите на гилдията. Ще направим срещи с ръководствата на Съда, на Прокуратурата, на другите места за изтърпяване на наказанията, като затвор и арест. Там има неща, които могат да бъдат изгладени. В моята програма аз съм застъпила, че ще се борим за по-добри условия за труд на адвокатите в Съда, в Прокуратурата и навсякъде, където те имат достъп. Ще се борим да се прави звукозапис на всеки един процес, да влизаме в съдебната зала с тоги, както е по закон. Ще се борим да имаме условия да четем при нормални условия делата, на които се явяваме, защото в момента ги  четем прави на високи рафтове, което е направо съсипващо. 

Цялото интервю с адвокат Зоя Тошкова можете да чуете в звуковия файл.

Интервю с другият кандидат за поста адвокат Иван Демерджиев може да чуете тук:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33