Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С 670 000 лева поделени поравно между Община Пловдив и Министерството на културата

Обновеният изцяло Куклен театър посреща зрители от тази събота

Първото представление ще бъде в събота на 2 февруари с „Патето жълтурко“

8
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Кукленият театър в Пловдив е с напълно обновена и ремонтирана зала за представления. 

Сменена е изцяло акустичната и осветителната техника, стените са с акустичен кнауф, столовете са нови, като има 16 броя диспенсери за разпръскване на звука. Специално е направен  балкон за озвучителите.  В театъра изцяло е сменена и климатичната инсталация, отоплението е осигурено напълно. Има 139 места, както и две места за хора с увреждания.

Залата стана едно място за елитни спектакли, има всички условия за прецизни звукови спектакли и концерти, каза Виктор Бойчев, директор на театъра. 

За целта са използвани средства от община Пловдив и Министерството на културата в размер на 670 000 лева, поделено поравно. От 1957 година до сега инвестиции от такъв мащаб не са правени.

Цялата сутеренна част също се работи, в двора се изгражда открита сцена за 70 места за представления и ще бъдат вложени нови 670 000 лева. Ще има и новоизградени места за архивните кукли на театъра. 

Очаква се през юни да приключим и тази част от ремонтите, каза директорът. Виктор Бойчев припомни, че от първата му докладна до общината през 2008 година, едва днес всичко е реализирано като проекти.

Новата зала видя днес за първи път и  кметът Иван Тотев и обяви, че това е още едно културно пространство в духа на Пловдив 2019. През тази година ще бъдат открити също галерията на "Гладстон", галерията на "Съборна", ще се стартира и галерията на Детмаг.

Пловдив е като феникс, изгаряме, но вървим напред. Страхотно е това, което виждаме тук, каза още кметът Иван Тотев. 

Община Пловдив предвижда след 25 февруари да направи  голяма конференция посветена на темата  - как ще се използват културните пространства в града.

Първото представление ще бъде в събота на 2 февруари с „Патето жълтурко“, а в неделя е „Болен здрав носи“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19

Великите европейци - Майка Тереза

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други мнозина – жертвите на нейната вяра. Каквото и да е отношението на всеки от нас обаче, всеки от нас веднага се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза. Превод: Свети..

публикувано на 17.04.24 в 10:34

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02