Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проблеми и решения „Ден след ден“

Не ме учете да живея, помогнете ми материално, казва великият комбинатор Остап Бендер. Най – чаровният мошеник констатира още: Ако се организира конкурс за лъжци, ще го спечели този, който казва истината.

Това е подходът и когато се „решават“ проблемите с интеграцията на циганите у нас. По неписано правило изселването на цигани и рушенето на незаконните им къщи се засилва преди избори. Засегнатите семейства продължават да живеят у свои близки и по-късно създават нови незаконни жилища. На практика т. нар. "жилищна стратегия" търпи провал.

Под този знаменател е и „Казусът Войводиново“.

Държавата реши да даде социални жилища на 50 цигани от Войводиново, които след конфликта в селото са настанени временно в Столипиново при роднини. За днешната бурна среща в община „Марица“ и предхождащия скандал между участниците е репортажът на Живка Танчева.

Категорично против гова решение се обявиха от ВМРО и настояха циганите да минат по законния ред на регистрации и тогава евентуално да получат жилища. Воеводите настояват още да се даде информация за незаконните постройки във всички пловдвиски махали. Обобщението е в репортажа на Стоян Терзиев.

За циганите като електорат и употребата им от политиците ще е разговорът с проф. Михаил Констатнинов.

И пак с Войводиново, но с големия пожар от снощи там, е свързано обобщението на Севдалин Палаузов – той следи развоя на разследването за причините и евентуалните извършители.

И още:

Половината Асеновград е без вода заради авария. За ситуацията и реакцията на гражданите разказва Емилия Куюмджиева.

Антония Попова проследи възобновяването на строежа на зоологическата градина в Пловдив. Това стана с водосвет, отслужен от двама свещеници, а кметът обеща пловдивският зоопарк да е един от най – хубавите в страната.

Валери Симеонов ще води  листата на НФСБ за евроизборите. По темата работи Елена Крушкова.

Бъдете с Радио Пловдив от 15 до 17 часа днес. 

Интервютата от предаването ще намерите в рубриките "От деня" и "Ден след ден".
Още от категорията

Пловдивски сюжети "Точно днес"

Разговорът за правилата,  мениджънта и таланта на отличаваните ежегодно  с награда на Пловдив  днес  отбелязваме с грифа  „Култура“. Провокацията да чуем в програма „Точно днес“ позициите на  хора, имащи отношение към културните продукти и качествата им, които създават пловдивските творци, е  заради предстоящото обсъждане в Градския дом на..

публикувано на 17.02.20 в 18:19

"Американски прелести" в "Звукът на киното"

Истинско звездно нашествие ще има тази събота в "Звукът на киното". И да, музиката ще е прекрасна! Не само защото ще слушате подбора на Томас Нюман, а защото ще имате удоволствието на чуете целия саундтрак на „ Американски прелести “ , който има и номинация за "Оскар". Филмът, с оригинално заглавие   American Beauty , не се нуждае от представяне и е..

обновено на 17.02.20 в 17:31

От сигнали за корупция до новинар за шеф на Старинен Пловдив в ДСД

В 17 ден на февруари в предаването "Ден след ден" ще чуете: Какви сигнали за корупция сподели с главния прокурор Иван Гешев кметът на Калофер и председател на Сдружението на кметовете на малките мнаселени места Румен Стоянов. Отговорите са от него веднага след началото на програмата.  Първата заплаха за човек от екипа на пловдивския омбудсман и..

публикувано на 17.02.20 в 14:06

Усмихнат понеделник с "Вход свободен"

Ще стартираме днешното предаване с международния ден на спонтанните актове на доброта. Ще обърнем внимание и на някои важни качествата, които жените търсят в един мъж.  В минутите след 13.00 часа ще ви срещнем с писателя Явор Веселинов, който ще ни разкаже повече за представянето на новата му книга "Пазителят".  Първият ден от новата работна седмица е..

обновено на 17.02.20 в 10:47

Добро утро с „Точно днес“

В понеделник ще говорим за пенсии, болнични, куклен театър и благотворителност. До девет и трийсет ще чуете: Пенсии, сметки и предложения. Разумно ли е предложението на социалния министър Деница Сачева за намаляване на коефициента на редукция на пенсията от първи стълб. По темата говорим с доктор Калин Поповски , заместник-председател на..

обновено на 16.02.20 в 16:43