Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обща минимална европейска заплата е добра идея за България


Икономическият анализатор проф. Боян Дуранкев коментира обръщението на френския президент Макрон към европейските граждани за нов европейски ренесанс, което той направи в  безпрецедентно писмо , без посредничество на други европейски лидери.

 От предложенията в писмото от пет страници, проф. Дуранкев анализира   идеята за обща минимална европейска заплата. 

Той  припомни, че по-ниска от българската минимална работна заплата - 560лв. в Европа няма и в следващите пет години няма и да има.  / И в Турция е  по-висока/ .  Следващите страни доста ни изпреварват, с около 500 евро, но не Румъния е следващата страна, а  Латвия, след това са Румъния и Унгария.

 Между 500 и 800 евро са заплатите в  страни като Хърватия, Словения, Естония, Гърция.  Следват огромна група страни със заплати над 1000 евро, като абсолютният отличник е  Люксембург с минимална работна заплата от 2100 евро.

Проф. Дуранкев подчерта, че големия въпрос, който поставя Макрон е дали е възможно европейски страни, членки на ЕС, т.е. на клуба на богатите, да бъдат по-зле, отколкото съседни страни и възможно ли е да има хора с по-нисък жизнен стандарт, отколкото преди. През 1990г. се оказа, че в България има мизерстващи, страдащи и бедстващи в Европейския съюз. С най-тежко положение България, Латвия, Румъния и Унгария- колкото и да я хвалим.

Затова казуса, която поставя Макрон, за България е цного ценен, защото в България от 15 години, още преди влизането ни в ЕС, се говореше за догонващо развитие, както икономическо, така и социално. Нещо, което не се случи, независимо че управляващите политици, докато са управляващи, твърдят, че  България е прекрасен пример. Не, не  е пример.

Затова, това, което поставя Макрон е,  такива жалки страни, като България, Латвия, Румъния, Унгария, е да достигнат в следващите 10-тина години, над средната заплата за ЕС над 500 евро. 

Дуранкев припомни, че в тази ситуация за България, поради плоския данък, приет от БСП и ДПС, богаташите ще продължат да  богатеят, а  за  обикновените граждани, този процес ще върви доста по-бавно. 

Реакцията на българския бизнес, който се обяви против тази идея, Дуранкев коментира с това, че ако това се приеме, няма да е приятно за бизнеса, защото  няма вече да може да си купуват нови  сараи , ТЕЦ-ове и т.н., и определи , че осъществяването на тази идея е напълно възможна за ЕС. 

Интервюто с проф. Дуранкев е в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12