Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторът на "Аферата? Батенберг?" отново в Пловдив

Творческа вечер „Портрет на художника и писателя Харалампи Орошаков  ще се състои тази вечер в зала „Съединение “  на Историческия музей.  Творчеството на родения в София австрийски художник, писател и публицист, ще бъде представено от доц. Владимир Янев и изкуствоведа Чавдар Попов. Орошаков е автор на романа „Аферата ?Батенберг?”, издание на „Летера“,определян като връх в писателското му поприще, и в чийто конткест утре ще се проведе дискусия „ На границата на историята и литературата“. А тази вечер ще бъде прочетен откъси от неиздадения му нов роман „Усмивката на емигранта“.

Творческата вечер е част от проекта на издателство „Летера“ - „Кръст/о/Път“//„KreuzWeg“// „CrossRoad“, посветен на ярката личност на твореца Харалампи Орошаков в европейското духовно пространство.Проектът  обединява реалност и символика, изстрадани духовни търсения и открития,  фокусирани върху историческата и съвременната кръстопътност на  Пловдив.

Идеята на проекта е творецът да бъде представен комплексно – като художник, писател, интелектуалец, с модерни концепции за духовните взаимоотношения между Европа и България.

 Преди 10 години Харалампи Орошаков представи  тук романа си „Аферата? Батенберг?” написан по архивите на прадядо му Гаврил Орошаков,  играл значителна роля в българската история след Освобождението като прокурор във Върховния касационен съд и министър на правосъдието през 1886 г,. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев  го поставя  до „Строители на съвременна България“ на Симеон Радев. 

 За 10 години Пловдив видимо се е променил, казва Харалампи Орошаков, много хубава атмосфера и елегантност, която не намерих в София.

 Скоро ще излезе новият му роман „Усмивката на емигранта“, който е автобиографичен. 

Харалами Орешаков напуска България със семейството си, когато е на 5 години, живее в Сърбия, Виена, Ню Йорк, Женева,Берлин,  сега в Южна Франция, владее няколко езика. Според него, днес в Европа няма велики сили. Германия, която е най-силната държава в Европа, не управлява ЕС. Има риск от разпад на ЕС, но все още Европа е нещо уникално. 

 Утре в зала "Съединение" ще се проведе дискусия на тема „На границата на историята и литературата”. Ще се обсъжда историята на България в литературен контекст по романа „Аферата? Батенберг?”. Модератор на събитието е Георги Ангелов – преводач и журналист. Участие ще вземат Стефан Шивачев – доктор по история и директор на РИМ – Пловдив, Мариана Чолакова – доктор по философия и почетен консул на ФРГ в Пловдив, доц. д-р Владимир Янев – хоноруван преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”, Йордан Велчев – писател, поет, автор на исторически книги.

За автора:

Харалампи Г. Орошаков, роден на 23-и май 1953 г. в София, е австрийски художник, писател и публицист. Смята се за предходник на диалога между Изтока и Запада в изкуството и за обновител на възприятието на иконите в западната живопис.

Орошаков произхожда от изпратеното в заточение благородническо семейство Хараламов-Орешак. През 1960 г. семейството бяга от София през Белград във Виена, където през 1961 г. Орошаков получава австрийско гражданство. Баща му, Георгий Х. Орошаков, е собственик на австрийските индустриални предприятия за стоманодобив „Орошаков“. След многобройни смени на училища и дипломирането си Харалампи Г. Орошаков посещава три месеца лекциите на Рудолф Хаузнер във Виенската Академия по изобразителни изкуства, след което се самообразова. Живее и твори в Кан, Ню Йорк, Женева и Кьолн. През 1981 г. заминава за Патмос и Атон. В същата година получава Награда за проект, връчвана от градската управа във Виена и Почетната награда за изобразително изкуство на Долна Австрия.

От 1998 г. живее и работи в Берлин, Кан и Виена.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Огънят на Анадола“ тази вечер на Античния театър

Легендарното танцово шоу „Огънят на Анадола“ ще бъде представено тази вечер на сцената на Античния театър в Пловдив. Спектакълът, който постигна грандиозен успех у нас през декември миналата година, е обновен и аранжиран специално за летни театри. Турската формация пристига в града под тепетата след като премина през откритите театри на Велико..

обновено на 06.08.24 в 08:29
Матей Матеев, Стела Митева-Динкова, Елена Тамамджиева

Първи фестивал "Творците" през август в Пловдив

Проф. д-р Стела Митева-Динкова, зам.-ректор по учебната дейност в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, Елена Тамамджиева – член на управителния съвет на Дружеството на писателите в Пловдив, и художникът Матей Матеев бяха гости в първото августувско издание на предаването Клуб "Неделя". Поводът бе..

публикувано на 05.08.24 в 15:44

Преге - предаване за света на книгите, 03 - 09 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 03.08.202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“: Камила Лекберг, Хенрик Фексеус. Мираж. 512 стр., ок. 6А, Колибри, 2024. Дейвид Балдачи. Само лъжи. 432 стр., ок. 5А, Обсидиан, 2024. Ема Коуел. Любовната песен на острова. 360 стр., ок. 4А,..

публикувано на 05.08.24 в 11:54

Тази събота "Срещите" питат какво е шамбала

В това августовско утро "Срещите" питат: Какво е ШАМБАЛА и защо пътешественици, изследователи, езотерици не са я открили...  И вярно ли е, че Шамбала е за земята, но не е на земята...  и че енергията на Шамбала е диструктивна за всички онези сърца и умове, които носят омраза?  Гост на СРЕЩИТЕ - издателят Валентин Марков. Слушайте...

обновено на 03.08.24 в 16:43

Тридневният "Балет без граници" започва на Античния театър

Едно от най-престижните събития в областта на балетното изкуство в България през този сезон Международният фестивал "Балет без граници" стартира днес на сцената на Античния театър. Той ще се проведе в рамките на три поредни вечери.  Магията на музиката, професионализмът на участниците, впечатляващата сценография и изяществото на балетните..

обновено на 03.08.24 в 11:40