Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Авторът на "Аферата? Батенберг?" отново в Пловдив

Творческа вечер „Портрет на художника и писателя Харалампи Орошаков  ще се състои тази вечер в зала „Съединение “  на Историческия музей.  Творчеството на родения в София австрийски художник, писател и публицист, ще бъде представено от доц. Владимир Янев и изкуствоведа Чавдар Попов. Орошаков е автор на романа „Аферата ?Батенберг?”, издание на „Летера“,определян като връх в писателското му поприще, и в чийто конткест утре ще се проведе дискусия „ На границата на историята и литературата“. А тази вечер ще бъде прочетен откъси от неиздадения му нов роман „Усмивката на емигранта“.

Творческата вечер е част от проекта на издателство „Летера“ - „Кръст/о/Път“//„KreuzWeg“// „CrossRoad“, посветен на ярката личност на твореца Харалампи Орошаков в европейското духовно пространство.Проектът  обединява реалност и символика, изстрадани духовни търсения и открития,  фокусирани върху историческата и съвременната кръстопътност на  Пловдив.

Идеята на проекта е творецът да бъде представен комплексно – като художник, писател, интелектуалец, с модерни концепции за духовните взаимоотношения между Европа и България.

 Преди 10 години Харалампи Орошаков представи  тук романа си „Аферата? Батенберг?” написан по архивите на прадядо му Гаврил Орошаков,  играл значителна роля в българската история след Освобождението като прокурор във Върховния касационен съд и министър на правосъдието през 1886 г,. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев  го поставя  до „Строители на съвременна България“ на Симеон Радев. 

 За 10 години Пловдив видимо се е променил, казва Харалампи Орошаков, много хубава атмосфера и елегантност, която не намерих в София.

 Скоро ще излезе новият му роман „Усмивката на емигранта“, който е автобиографичен. 

Харалами Орешаков напуска България със семейството си, когато е на 5 години, живее в Сърбия, Виена, Ню Йорк, Женева,Берлин,  сега в Южна Франция, владее няколко езика. Според него, днес в Европа няма велики сили. Германия, която е най-силната държава в Европа, не управлява ЕС. Има риск от разпад на ЕС, но все още Европа е нещо уникално. 

 Утре в зала "Съединение" ще се проведе дискусия на тема „На границата на историята и литературата”. Ще се обсъжда историята на България в литературен контекст по романа „Аферата? Батенберг?”. Модератор на събитието е Георги Ангелов – преводач и журналист. Участие ще вземат Стефан Шивачев – доктор по история и директор на РИМ – Пловдив, Мариана Чолакова – доктор по философия и почетен консул на ФРГ в Пловдив, доц. д-р Владимир Янев – хоноруван преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”, Йордан Велчев – писател, поет, автор на исторически книги.

За автора:

Харалампи Г. Орошаков, роден на 23-и май 1953 г. в София, е австрийски художник, писател и публицист. Смята се за предходник на диалога между Изтока и Запада в изкуството и за обновител на възприятието на иконите в западната живопис.

Орошаков произхожда от изпратеното в заточение благородническо семейство Хараламов-Орешак. През 1960 г. семейството бяга от София през Белград във Виена, където през 1961 г. Орошаков получава австрийско гражданство. Баща му, Георгий Х. Орошаков, е собственик на австрийските индустриални предприятия за стоманодобив „Орошаков“. След многобройни смени на училища и дипломирането си Харалампи Г. Орошаков посещава три месеца лекциите на Рудолф Хаузнер във Виенската Академия по изобразителни изкуства, след което се самообразова. Живее и твори в Кан, Ню Йорк, Женева и Кьолн. През 1981 г. заминава за Патмос и Атон. В същата година получава Награда за проект, връчвана от градската управа във Виена и Почетната награда за изобразително изкуство на Долна Австрия.

От 1998 г. живее и работи в Берлин, Кан и Виена.Още от категорията

Покана за виртуална обиколка в Китай

В момента сме в ситуация, която ограничава нашето свободно движение из различни държави и култури. За това, макар и от разстояние, Силвия Атанасова е решила да потопи всички пътешественици в една виртуарна обиколка на Китай.  Когато сме ограничени да пътешестваме, то пътешествията идват при нас.  Повече за предстоящата виртуална разходка из Китай,..

публикувано на 02.12.20 в 14:20

Великите европейци - Франсис Крик

Животът на Франсис Крик може да се разкаже като приказка – умен син на беден обущар преживява приключения и се жени за царската дъщеря. Да, той е син на обущар, но не беден, има фабрика и магазини за обувки в Лондон.  Синът е умен, но приключенията му са в науки с ужасни имена - микробиология, биохимия, биофизика. И голямото постижение на..

публикувано на 02.12.20 в 10:17

Изложбата "Магазин за надежда" е с благотворителна цел

В програма "Точно днес" ви каним да се включите в благотворителната кауза за закупуване на материали за творчество за децата от Център за настаняване от семеен тип „Детска къща“-Пловдив.  "Елате на театър и се включете в една добра кауза!", пишат от театъра за новата кауза. Те продължават да играят постановките и през декември при спазване на..

публикувано на 02.12.20 в 09:43

"Извънредни мисли" - в по-умерени темпа

Малки и големи промени съпътстват живота ни по принцип. Малки и големи промени се редуват от началото на пандемията. Разликата? Нея откриваме всеки по свой начин - според степента, в която сме засегнати. Ненко Генов е на 34 години, роден и  израснал в Пловдив, от 2011 г. живее в Полша. Женен е, има три дъщери. Завършил е английска филология в..

обновено на 01.12.20 в 15:04

Отиде си създателят на Фолклорния фестивал - Пловдив

Почина Янчо Янев - един от най-дългогодишните служители в дирекция „Култура“ на Община Пловдив.  33 години той отдаде своята неуморна енергия, сили, труд и професионализъм в името на развитието на любителските, непрофесионални състави на територията на област Пловдив, за добруването на пловдивските читалища и  подпомагане на самодейните групи в..

публикувано на 01.12.20 в 13:24