Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторът на "Аферата? Батенберг?" отново в Пловдив

Творческа вечер „Портрет на художника и писателя Харалампи Орошаков  ще се състои тази вечер в зала „Съединение “  на Историческия музей.  Творчеството на родения в София австрийски художник, писател и публицист, ще бъде представено от доц. Владимир Янев и изкуствоведа Чавдар Попов. Орошаков е автор на романа „Аферата ?Батенберг?”, издание на „Летера“,определян като връх в писателското му поприще, и в чийто конткест утре ще се проведе дискусия „ На границата на историята и литературата“. А тази вечер ще бъде прочетен откъси от неиздадения му нов роман „Усмивката на емигранта“.

Творческата вечер е част от проекта на издателство „Летера“ - „Кръст/о/Път“//„KreuzWeg“// „CrossRoad“, посветен на ярката личност на твореца Харалампи Орошаков в европейското духовно пространство.Проектът  обединява реалност и символика, изстрадани духовни търсения и открития,  фокусирани върху историческата и съвременната кръстопътност на  Пловдив.

Идеята на проекта е творецът да бъде представен комплексно – като художник, писател, интелектуалец, с модерни концепции за духовните взаимоотношения между Европа и България.

 Преди 10 години Харалампи Орошаков представи  тук романа си „Аферата? Батенберг?” написан по архивите на прадядо му Гаврил Орошаков,  играл значителна роля в българската история след Освобождението като прокурор във Върховния касационен съд и министър на правосъдието през 1886 г,. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев  го поставя  до „Строители на съвременна България“ на Симеон Радев. 

 За 10 години Пловдив видимо се е променил, казва Харалампи Орошаков, много хубава атмосфера и елегантност, която не намерих в София.

 Скоро ще излезе новият му роман „Усмивката на емигранта“, който е автобиографичен. 

Харалами Орешаков напуска България със семейството си, когато е на 5 години, живее в Сърбия, Виена, Ню Йорк, Женева,Берлин,  сега в Южна Франция, владее няколко езика. Според него, днес в Европа няма велики сили. Германия, която е най-силната държава в Европа, не управлява ЕС. Има риск от разпад на ЕС, но все още Европа е нещо уникално. 

 Утре в зала "Съединение" ще се проведе дискусия на тема „На границата на историята и литературата”. Ще се обсъжда историята на България в литературен контекст по романа „Аферата? Батенберг?”. Модератор на събитието е Георги Ангелов – преводач и журналист. Участие ще вземат Стефан Шивачев – доктор по история и директор на РИМ – Пловдив, Мариана Чолакова – доктор по философия и почетен консул на ФРГ в Пловдив, доц. д-р Владимир Янев – хоноруван преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”, Йордан Велчев – писател, поет, автор на исторически книги.

За автора:

Харалампи Г. Орошаков, роден на 23-и май 1953 г. в София, е австрийски художник, писател и публицист. Смята се за предходник на диалога между Изтока и Запада в изкуството и за обновител на възприятието на иконите в западната живопис.

Орошаков произхожда от изпратеното в заточение благородническо семейство Хараламов-Орешак. През 1960 г. семейството бяга от София през Белград във Виена, където през 1961 г. Орошаков получава австрийско гражданство. Баща му, Георгий Х. Орошаков, е собственик на австрийските индустриални предприятия за стоманодобив „Орошаков“. След многобройни смени на училища и дипломирането си Харалампи Г. Орошаков посещава три месеца лекциите на Рудолф Хаузнер във Виенската Академия по изобразителни изкуства, след което се самообразова. Живее и твори в Кан, Ню Йорк, Женева и Кьолн. През 1981 г. заминава за Патмос и Атон. В същата година получава Награда за проект, връчвана от градската управа във Виена и Почетната награда за изобразително изкуство на Долна Австрия.

От 1998 г. живее и работи в Берлин, Кан и Виена.Още от категорията

Галерия "Лабиринт" с изложба "Чапли" на Полина Стоянова

Полина Стоянова представя изложба „Чапли” от днес  в галерия „Лабиринт” . Тя ще изпълни пространството на галерията със своите чапли, рисувани със смели щрихи, с цветни моливи върху картон, вдъхновени от красотата и силата на птичето царство и връзката между неговото и нашето добруване. Чаплите са символ на обновяване, бдителност и..

публикувано на 04.03.24 в 09:05

Раду Поклитару с нова балетна премиера "Утре след днес"

Опера Пловдив съвместно с Драматичен театър - Пловдив представят премиерата на танц-театъра от световноизвестния хореограф Раду Поклитару „Утре след днес“ на 5 март. Спектакълът се играе в Голяма зала на Драматичен театър Пловдив. Той се състои от две миниатюри „Дъжд“ по музика на И.С.Бах и песни на народите,  и „Утре“ по музика на..

публикувано на 04.03.24 в 06:46

Хиляди туристи събра празникът "Песпонеделник" в Широка лъка

Хиляди туристи от страната и чужбина събра днес празникът „Песпонеделник“ в родопското село Широка лъка. Кукерски състави от различни фолклорни области на страната огласяха с чанове и тюмбелеци площада. „Широка лъка прави „Песпонеделник“ от незапомнени времена, като само по време на войни е забраняван празникът, не се е чествал. Като съвсем в началото..

публикувано на 03.03.24 в 16:57

Лили Иванова честити 3-ти март със снимки от Батак

Примата на българската естрада Лили Иванова честити Националния празник на България 3 март, като отбеляза, че е била в Батак миналия ден.  Певицата публикува и стихотворението на Иван Вазов "Възпоминания от Батак" в профила си във Фейсбук. Тя постна и свои снимки от църквата костница "Света Неделя" в града.

публикувано на 03.03.24 в 11:13

В Широка лъка празнуват 3 март и "Песпонеделник"

В родопското село Широка лъка ще се проведе традиционния кукерски празник „Песпонеделник“.  Тази година той съвпада с честването на Националния празник 3-ти март.  Гергана Чотрева, секретар на читалище „Екзарх Стефан“, разказва, че първо ще поднесат цветя на паметниците за националния празник, а след това в 11.00 ч. започва кукерският празник...

публикувано на 03.03.24 в 08:18